lukka Opublikowano 17 Sierpnia 2012 #1 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Witam wszystkich! Jaką obsadę polecilibyście do takiego zbiornika z następujących gatunków: Cynotilapia afra Labidochromis caeruleus Malanochromis auratus Metriaclima estherae Pseudotropheus saulosi Wszystkie te gatunki podobają mi się ,i nie wiem co wybrać i w jakim zestawieniu.Na początek chcę kupić po 8-10 małych a potem zredukować obsadę. ps.dopiero zaczynam z pyszczakami.
waszek18 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 #2 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Jaka Afra? Musisz sprecyzować, bo kilka ich jest Ja kojarzę, że jest ich 15, albo 16
lukka Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor #3 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Aha to nie wiedziałem.Dzięki za uświadomienie;-) Ale to aż tak różnią się zachowaniem?
waszek18 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 #4 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 W niewielkim stopniu, lecz różnią się dietą, co jest bardzo istotne. Np Cobue i Lundu są wszystkożerne więc od razu możesz dostawić inne gatunki. Musisz pod tym względem popatrzeć na ryby http://bazaryb.klub-malawi.pl/ wpisz sobie afra i popatrz
lukka Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor #5 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Dobra to powiedzmy że Cobue.Chcę żeby pasowały do siebie pod względem diety więc chyba dobrze wybrałem gatunki?
matejk Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #6 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Nie wiem czy warto żebyś spróbował z auratusem jeżeli jesteś początkującym malawistą...
lukka Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor #7 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Dobra napisze ktoś w końcu jakąś propozycje?Przecież nie napisałem że muszą być wszystkie gatunki...
matejk Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #8 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Ja bym dał tak: Msobo magunga 1:4 Cynotilapia afra cobue 1:2-3 labeotropheus trewavasae chilumba/thumbi west 1:4/Melanochromis auratus 1:4 Pseudotropheus elongatus chawere 1:4
Slawek-meszek Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #9 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Kolego prktycznie kazda cynotylapia czy to bedzie cobue czy jalo reef czy red top likoma a nawet cynotiylapia sp hara czy mbamab zawsze beda pasowaly do pospolitego yellowa a red red i saulosi dadza przy nich rade Pamiętaj ze samiczki saulosi sa pomarańczowe i red redy tez a yellowki zółte nie będziesz mail za żółtawo A moze bedzie Ci sie podobala obsada M gold Kawanga, jakas wlasnie aferka cynotiylapi sp hara, moze byc red red, i chilumba zebra luwino reef i np maingano
Perez666 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 #10 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Ja bym dał tak: Msobo magunga 1:4 Cynotilapia afra cobue 1:2-3 labeotropheus trewavasae chilumba/thumbi west 1:4/Melanochromis auratus 1:4 Pseudotropheus elongatus chawere 1:4 Chyba się rozpędziłeś za bardzo. Do treewków czy auratusa nie dajemy żadnych Cynotilapii.Ciężko to będzie pogodzić...
Rekomendowane odpowiedzi