Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem aktualnie na etapie kompletowania sprzętu do nowego malawi 260l 150x40x43. Do tej pory osiadam najmniejsze malawi 112l obsada pseudotropheus saulosi 2+6 i na glony narzekać nie mogę jest ich trochę na kamieniach na które pada światło. W nowym akwa chce jako dekoracje wykorzystać biały łupek i wiem że glony są czymś naturalnym żeby nie powiedzieć niezbędnym w naszych zbiornikach wolał bym aby biały łupek pozostał biały. :)

Znalazłem na allegro lampę - sterylizator UV-C (link poniżej)

http://allegro.pl/lampa-uv-36w-sterylizator-uv-c-jakosc-i-cena-i2530908612.html

i chciał bym się Was poradzić czy w ogóle warto zawracać sobie tym głowę czy lepiej do dekoracji wykorzystać inny - ciemniejszy - kamień.

Z góry dziękuje!

Opublikowano

Nie zawracaj sobie tym głowy. Biały kamień na pewno, wcześniej czy później, porośnie glonami. Użyj ciemniejszego kamienia np. serpentynitu. Na nim glony wyglądają naturalniej, przynajmniej dla oka.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam Lampe Uv 9v Aquael i posiadam w swoim akwarium kamienie filipinskie i sucha rafe koralowa,nic nie pomoze na glony i tak te piekne bialutkie kamienie pokryje warstwa czarnego glonu z czasem,sam z tym walczylem 0.5 roku poprzez preparaty lampy uv zewnetrzne wewnetrzne ,wszelakie oswietlenia i tak nic nie pomaga:) kamyczki sie zabrudzaja,po tym czasie stwierdzam,ze nie wyglada to tak zle,a i posiada jakis tam urok,jesli ma nie byc widac glonikow to polecam czarne kamienie Liglit np Pozdrawiam

:P