wisniewski1108 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 #1 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Witam! Jestem aktualnie na etapie kompletowania sprzętu do nowego malawi 260l 150x40x43. Do tej pory osiadam najmniejsze malawi 112l obsada pseudotropheus saulosi 2+6 i na glony narzekać nie mogę jest ich trochę na kamieniach na które pada światło. W nowym akwa chce jako dekoracje wykorzystać biały łupek i wiem że glony są czymś naturalnym żeby nie powiedzieć niezbędnym w naszych zbiornikach wolał bym aby biały łupek pozostał biały. Znalazłem na allegro lampę - sterylizator UV-C (link poniżej) http://allegro.pl/lampa-uv-36w-sterylizator-uv-c-jakosc-i-cena-i2530908612.html i chciał bym się Was poradzić czy w ogóle warto zawracać sobie tym głowę czy lepiej do dekoracji wykorzystać inny - ciemniejszy - kamień. Z góry dziękuje!
Perez666 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 #2 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Biel to w Malawi zło, nieważne czy kamień czy okropny biały piach.
aarset Opublikowano 14 Sierpnia 2012 #3 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Nie zawracaj sobie tym głowy. Biały kamień na pewno, wcześniej czy później, porośnie glonami. Użyj ciemniejszego kamienia np. serpentynitu. Na nim glony wyglądają naturalniej, przynajmniej dla oka.
wisniewski1108 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Krótko zwięźle i na temat! Panowie dziękuje!! -- PS. Jaki piasek polecacie!?
marek_z_81 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 #5 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Kreisel z marketu budowlanego, rzeczny, z plaży. Nie kupuj drogich bialutkich na allegro.
krawro Opublikowano 14 Sierpnia 2012 #7 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 perez666,jaki kolor ma ten "okropny piach"
Perez666 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 #8 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 W Malawi mamy piach o odcieniach od żółtego do pomarańczowego.Biały w jeziorze nie występuje. PS. chyba nie uważasz, że ten ze zdjęcia jest biały
Asce1988 Opublikowano 3 Września 2012 #9 Opublikowano 3 Września 2012 Mam Lampe Uv 9v Aquael i posiadam w swoim akwarium kamienie filipinskie i sucha rafe koralowa,nic nie pomoze na glony i tak te piekne bialutkie kamienie pokryje warstwa czarnego glonu z czasem,sam z tym walczylem 0.5 roku poprzez preparaty lampy uv zewnetrzne wewnetrzne ,wszelakie oswietlenia i tak nic nie pomaga:) kamyczki sie zabrudzaja,po tym czasie stwierdzam,ze nie wyglada to tak zle,a i posiada jakis tam urok,jesli ma nie byc widac glonikow to polecam czarne kamienie Liglit np Pozdrawiam
marcinkplock Opublikowano 4 Września 2012 #10 Opublikowano 4 Września 2012 W walce z glonem stosuje się również zaciemnianie akwarium np na tydzień oraz carbo w 4-5 krotnej dawce podawanej przez producenta , tylko trzeba obserwować ryby.
Rekomendowane odpowiedzi