Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Wiem że ten temat był już poruszany wielokrotnie, ale im więcej czytam mam nieodparte wrażenie że mniej wiem! :confused:

Jestem na etapie "budowania" mojego drugiego malawi o nietypowych wymiarach 150x40x43 ok 260L i zaczynam się mocno zastanawiać nad obsadą.

Pytanie czy można połączyć któreś z poniższych pysiów i w jakich ilościach:

Cynotilapia afre Cobue

Labidochromis caeruleus Yellow

Melanochromis cyaneorhabdos Maingano

Pseudotropheus saulosi lub saulosi coral

Za wszelką pomoc z góry BARDZO DZIĘKUJE!!

Opublikowano

Spokojnie możesz dać ze sobą te wszystkie pysie które wymieniłeś

Proponuje obsade do Twojego długiego a wąskiego baniaczka

Pseudotropheus saulosi lub saulosi coral ,Melanochromis cyaneorhabdos Maingano, Cynotilapia afre Cobue ewentualnie możesz każdego pysia zamienić na popularnego yellowka Dlaczego zaproponowałem taka obsadę ale bez yellowka ponieważ z saulosi możesz mieć za żółtawo Ale jak Ci sie podoba mozesz trzymac yellowa z saulosi i do tego coś dobrać

Możesz tez miec obsade Metraclima msobo magunga,Cynotilapia Sp Hara lub Cynotilapia Sp Mbamba Luwino Reef i Maigano

Opublikowano

Piękne dzięki meszek!

Planuje wpuścić do akwarium max 3 gatunki i po Twojej podpowiedzi skłaniam się ku:

Pseudotropcheus saulosi coral

Labidochromis Caeruleus Yellow

Cynotilapia afra Coube

Z tego co wiem to samica PS coral jest pomarańczowa więc w zbiorniku nie powinno być za żółto! :) Co Ty na to?

Gdybyś mógł jeszcze podpowiedzieć w jakich ilościach pysie zakupić!

Pisze się cobue lub cobwe a nie coube.

Opublikowano

Samce saulosi coral są brzydkie.

W akwarium będzie żółto-pomarańczowo-buro(samiczki afry).

Moim zdaniem o wiele lepiej z afrą i yellowkami wyglądałby wspominany wyżej maingano.

Jednak przy 150cm długości akwarium pokusiłbym się o jeden trochę większy gatunek i dał np.

Metriaclima callainos 1+3

Pseudotropheus saulosi 1+4

Cynotilapia afra cobue 1+3

Kolorowo, ładnie, ciekawie i dietetycznie lepiej niż z Yellowkami.

Opublikowano

Ależ ja szanuje, ale jak ktoś tu pisze to pewnie dlatego, że nadal szuka, tej swojej najlepszej obsady:)

Może kolega nigdy o Metriaclima callainos nie pomyślał, a na pewno ładnie by się prezentowała w takiej obsadzie.

Nie będę ukrywał, że uważam ryby z rodzaju Metriaclima za najładniejsze:D

Opublikowano
Nie będę ukrywał, że uważam ryby z rodzaju Metriaclima za najładniejsze

A tu się z Toba zgodzę w 100% choć zaraz zostaną podniesione glosy ze nie :-) Ja w swoim zbiorniku mam az 3 gatunki

Moze i masz racje z calinoskami ale decyzje to już musi podjąć nasz kolega:-)