Skocz do zawartości

Zakładanie pierwszego Malawi krok po kroku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. To mi się podoba ;-)

W takim razie jeszcze mam pytanie jakie ilości mam ich dać? Ponieważ chciałbym połączyć Saulosi z którymś z tych:

Rdzawy, Ps.sp.perspicax, Metriaclima pulpican, C.afra Jalo Reef.
Opublikowano

No tak tak ale teraz kolejne pytanie mi się nasuwa... Saulosi - dość popularne rybki więc z ich dostępnością nie ma większych problemów, ale z resztą która została mi polecona jak jest? Cenowo też nie chcę jakiś kokosów wydawać... Może ktoś coś wie gdzie można się dobrze zaopatrzyć w okolicach Piaseczna (południowa Warszawa)

Opublikowano

Czas na mały update :-)

Zakupiony został filtr mechaniczny AQUAEL TURBO 2000 o taki:

aquael_turbo_new_1.jpg

Nadfitracja się przyda :-)

Czy jakieś 40 kg piasku wystarczy na podłoże? Zastanawiam się czy przypadkiem nie zmieszać kilka rodzajów tzn. grys koralowy oraz pokruszone muszelki - tak doradził mi naprawdę dobry właściciel sklepu akwarystycznego (gadałem z nim jakieś 2h ;-) )

Co do obsady to zdecydowałem się na:

- Saulosi 2+6

- Rdzawy 1+3

Czy o czymś jeszcze zapomniałem?? Proszę pisać.

Opublikowano

Żwir koralowy możesz dać do kubełka bo jako składnik podłoża będzie odrażał...

Obsadę zmniejsz ponieważ przy 12 sztukach wyjdzie jakieś 11,5l/ryba, czyli za mało.

Co do filtra to nie potrzebnie kupowałeś z tym pojemnikiem, ale to już za późno...

Opublikowano
Żwir koralowy możesz dać do kubełka bo jako składnik podłoża będzie odrażał...

Obsadę zmniejsz ponieważ przy 12 sztukach wyjdzie jakieś 11,5l/ryba, czyli za mało.

Co do filtra to nie potrzebnie kupowałeś z tym pojemnikiem, ale to już za późno...

Pojemnik się przyda ze względu na dodatkowe miejsce na zeolit albo inne wkłady (węgiel aktywny w razie jakiś problemów itp)

Co do obsady w takim razie rezygnować z rdzawego i zrobić Saulosi 2+5 czy opcja Saulosi 1+4 oraz rdzawy 1+3

Rybki chyba nie są AŻ tak głupie żeby wcinać ostre muszelki ;-)

Kolejna sprawa z kubełkiem - czy takie zestawienie będzie dobre:

- zeolit 1/3

- ceramika 2/3?

Opublikowano
Rybki chyba nie są AŻ tak głupie żeby wcinać ostre muszelki

One nie będą wybierać czy to piasek czy muszelka tylko będą kopać i jednocześnie się ranić.

Tak mi się wydaje bo nigdy nie miałem, jak chcesz to możesz próbować tylko po co?