Skocz do zawartości

Początki malawi 112L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czytuję to forum już od dłuższego czasu i w końcu przyszedł dzień aby założyć profil troszkę o sobie napisać, a przede wszystkim o baniaczku i poprosić o dobre porady. Więc.

Akwarystyką bawię się około 1,5 roku – czyli stosunkowo krótko. Przez ten okres prowadziłem holendra, czyli rośliny, nawozy, CO2, itp. Zawsze jednak ciągnęło mnie ku MALAWI. Co tygodniowe przycinki oraz inne codzienne zabiegi zajmowały BARDZO DUŻO CZASU. Oddałem temu akwarium serce, może nawet zbyt dużo serca, bo najczęstszym słowem, które słyszałem od żony to „NIC NIE ROBISZ TYLKO CIĄGLE TO AKWARIUM” :???: . Postanowiłem, zakładam Malawi. To dla mnie zupełnie inna bajka, ale jaka piękna. Zawsze bałem się tego biotopu. Tak bez roślin i wciąż zbijanie NO3, nie daj boże NO2 – zobaczymy, co z tego wyjdzie. Akwarium mam nie wielkie – zaledwie 112 litrów – i już wiem, że obsadę stanowić będą P. saulosi 1+4. Jak eksperyment wypali to za rok kupię 300L i powiększę obsadę. Niestety troszkę w aranżację akwa zaangażowała się żona – zawsze marzyła o tych rybkach – która wybrała kamienie, a dokładnie wapień filipiński i koral. Wiem, że to niezbyt dobry wybór, ale skoro jej się podoba….. jak się zglonią to wymienię :P . Akwa stoi zalane, minął pierwszy tydzień. Start na urynie, ponieważ zachciało mi się sterylności, cóż poradzić. Duża ilość garbników i różnego rodzaju chemii w wodzie z poprzedniego baniaka troszkę mnie odstraszała. Parametry wody na daną chwilę przedstawiają się następująco:

NH3 – między 3-5 (zoolek)

NO2 – 1,5 (zoolek)

NO3 – nie mierzone, za wcześnie

PH – 8,5 (zoolek)

KH – 13 (zoolek)

GH – 14 (zoolek)

Na dno poszedł oczywiście styropian i piasek kwarcowy, tło strukturalne ale bardzo płaskie zabiera góra centymetr, grzałka 100W, filtracja JBL e901 i tu moje pytania:

Nie chcę zajmować powierzchni filtrem wewnętrznym a mam jeszcze JBL e701 czy go wrzucić do baniaczka czy 901-ka wystarczy jako biolog i mechanik??

Czy 3 ostatnie parametry są ok??

Dziękuję bardzo za ewentualną odpowiedź i jeszcze raz serdecznie witam.

Jeżeli pozwolicie będę tu opisywał ewentualne bolączki związane z moim baniaczkiem, a pewnie troszkę się tego zbierze. Liczę na konkretne i trafne odpowiedzi, które na pewno będą pomocne.

Opublikowano
wciąż zbijanie NO3, nie daj boże NO2

No2...nie ma prawa sie pojawić przy odpowiedniej filtracji biologicznej :)

dokładnie wapień filipiński i koral. Wiem, że to niezbyt dobry wybór, ale skoro jej się podoba

Musisz przekonać :D

e901 jako biolog da radę. Ale jako mechanik, to już wątpie. Schowasz jakiś mały filtr wew i bedzie ok :)

ph i kh dobre.

Opublikowano

IMHO w 112l przy obsadzie jaka planujesz (1+4) spokojnie da rade e901 i nie ma sensu zabierac miejsca jeszcze "mechanikiem"

Poczekaj jak NH3 i NO2 spadnie do 0, zmierz NO3 i wtedy bedziesz wiedzial czy cykl juz sie zamknal czy jeszcze nie.

Opublikowano

Dziękuję za rady. Zrobię tak – zostawię na razie 901-kę i będę obserwował baniak po wpuszczeniu ryb. Jeśli będzie zostawał ich „materiał genetyczny” ;) postaram się o mały filtr wewnętrzny. Po 2 dniach zmierzyłem ponownie NH3 wyszło 1 z testu zooleka. Czyli duży spadek. Dziś dostałem 2 ampułki Prodibio BioDIGEST zastanawiam się czy wlać te kultury bakterii czy cierpliwie czekać??

Kolego zdrowy ząb – przekonać żonę powiadasz – oj kolego, to tak jak byś znał numery LOTTO, a ktoś prosiłby Ciebie byś nie puszczał kuponu. Nierealne! Ona już kupiła kamienie! Swoją drogą cieszę się, że zaczęła się trochę interesować baniakiem. Mierzy nawet ze mną parametry wody. :shock:

Opublikowano
Nierealne! Ona już kupiła kamienie! Swoją drogą cieszę się, że zaczęła się trochę interesować baniakiem. Mierzy nawet ze mną parametry wody.

Jak kamienie zajdą glonem to sama zaproponuje wymianę;) bo IMHO wapień filipiński porośnięty glonem nie wygląda efektownie.

Opublikowano

oleraf

Ktoś kiedyś na forum(innym), napisal, że jest wniebowzięty, jego żona opiekuje się jego baniakiem, podczas nieobecności. Najlepszy był komentarz pod spodem "Uważaj, katastrofa jest bliżej, niż myślisz" :D Pokaż żonie ładne baniaki z galerii z serpentynitem i do porównania z wapieniem. Może przekonasz :D

Opublikowano

Widzę, że uruchomiłem dyskusję o wapieniach filipińskich. Czy mi się podobają?? Każdy kamień ma w sobie piękno (jeśli potrafimy je znaleźć i docenić), jeśli zrobimy przemyślaną kompozycję to i z wapieniem filipińskim akwarium będzie dodawało uroku pokojowi w którym stoi. IMHO takie akwarium jest bardzo „sterylne” i pasuje, jako dodatek do nowocześnie urządzonych mieszkań. Mi bardziej chodzi o szeroko pojętą pielęgnację naszego baniaczka – porowatość w/w kamienia pozwala domniemać, iż z ewentualnym czyszczeniem będą ogromne problemy. Plus, jaki nasunął mi się po wyjęciu kamienia z paczki to mnogość schronień dla ewentualnego narybku – lepiej być nie może. Osobiście preferuję kamienie „BLADE STONE” dostępne w popularnym serwisie aukcyjnym, ale cena 24zł/kg dobija. Na pewno będą kolejnymi, które zakupię przy okazji wymiany ewentualnej aranżacji. Na razie postanowione, zostaje wapień i z chęcią podzielę się w późniejszym terminie spostrzeżeniami na temat egzystencji pysiaczków z tym kamieniem jak również o jego pielęgnacji. Zauważyłem również, że wapień filipiński jest najchętniej zakupywanym kamieniem na wspomnianym wyżej portalu aukcyjnym. Rozmawiałem również z szefem firmy, która m.in. powyższe kamienie sprzedaje. Spadek ceny spowodował, iż nie wyrabiają z przesyłkami, więc rodzi się nowa moda i tylko patrzeć jak pojawi się wysyp baniaków w galerii z wapieniem filipińskim, jeśli nie na tym forum, to na innym portalu z mediami.

Co do mojego baniaczka, zmierzyłem dziś parametry.

NH3 – około 0,5 (zoolek)

NO2 – poza skalą 10<

NO3 – 10

Wnioskuję iż cykl się rozkręca na dobre. Ponieważ nikt mi nie odpowiedział na zadane w moim poprzednim poście pytanie, podjąłem decyzję o wlaniu jednej ampułki Prodibio BioDIGEST mam nadzieję że nie zaszkodzi to baniakowi. Znając życie to pewnie placebo.