Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

chciałem się zapytać jaki osprzęt będę potrzebował do swojego akwa, filtr zew i grzałkę mam po poprzednim właścicielu, światło mam nowe natomiast czy to wystarczy? widziałem na innych postach że większość ma 2 filtr wew. oraz pompę do cyrkulacji wody? i jeszcze jedna sprawa w galerii ze zdjęciami akwariów nie widziałem sprzętu, czy jest on schowany z tłem czy w jakiś inny sposób?

pozdro

Opublikowano

Po co tak wysokie akwa 75 czy 65??

--

Sprzęt jest zazwyczaj schowany za skałami,tłem zewnętrzny,lub zdjęcie jest robione gdy w akwa nie ma sprzętu(jest wyjęty w trakcie czyszczenia itp).Filtr zewnętrzny podaj nazwę i parametry,grzałka tak samo,przy takim akwa dałbym jeszcze(zależy jaki masz zewnętrzny) filtr wewnętrzny jako mechanik.Światło to kwestia gustu świetlówki to sprawa osobista dla ryb lepiej żeby nie było zbyt mocne wtedy są mniej pewne siebie :D(z moich obserwacji)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dla wyjaśnienia akwarium jest w gabinecie stomatologicznym a ja mam je unowocześnić i opiekować się nim więc gabarytów nie wybierałem gdyż ja osobiście wolałbym do tego typu ryb dłuższe a niższe ale jest jakie jest czyli wys 65 cm. A wracając filtr TETRA EX 1200 i grzałka Aquael 300W. Czytałem że większość poleca mechanika At-203 tylko pytanie ja ustawić wloty i wyloty i w jakim kierunku oraz czy strumień na dole czy na górze? bo jest to dość wysokie akwa i żeby mi się nie zbierał syf na dole.

Opublikowano

Filtr wewnętrzny o przepływie 2000l/h , filtr zewnętrzny jbl 900 lub HW 302-303 , grzałka 200-250W ,cyrkulator jvp101-102 (3000-5000l/h)

Poczytaj jest tego strasznie dużo na naszym forum na pewno coś znajdziesz A jak coś sobie wybierzesz napisz:-)

• Dziękuję 1
Opublikowano

546L ta tetra jest za mała...Meszek czy te filtry(zewnętrzne) co podałeś nie są za małe jak do takiej pojemności akwarium??Przecież jbl 900 jak i Hw 302 są przeznaczone do max 300-400L jedynie ten HW 303 może dałby jeszcze radę do tego wewnętrzny i cyrkulator tak jak napisał meszek i powinno być ok...

• Dziękuję 1
Opublikowano

czytałem sporo ale jakbyście mi jeszcze podpowiedzieli w których miejscach je zamontować i w jakim kierunku wyloty no i oczywiście wyloty bliżej dna czy tafli?

Opublikowano

Matejk masz trochę racji z tym jbl-em nie policzyłem ze to jest aż tyle literków, Tak naprawdę wszystko jest uzależnione od ilości ryb w szkiełku ale niech będzie, HW 303 spokojnie powinien wystarczyć

Matejk filtr wewnetrzny o przeplywie 2000l/h spokojnie wystarczy z tego względu ze akwa ma tylko 120cm w 450 wystarczył z cyrkulatorem to tym bardziej dlaczego w mniejszym o 30cm nie wystarczy?

Porter99 z np lewej strony ustaw sobie wewnetrzny wylotem skierowanym po tylnej szybie tak zęby nie podbijał piasku:-) Z drugiej strony ustaw sobie cyrkulator skierowany wzdłuż przedniej szyby Zrobi Ci to ruch wody i będzie zbierało kupska Filtr zewnetrzny wylot ustaw pod sama tafla wody tak aby nie pluskała a robiła ruch tafli wody wtedy będzie napowietrzanie Bedziesz musial obserwowac czy jest wystarczająco napowietrzona woda

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zrobisz tak mniej więcej na pewno będziesz robił jakaś korektę Ja tak miałem ustawione w 450l i obecnie mam w 720l i jest ok

Pamiętaj zęby filtr wewnętrzny nie zasłonić całkowicie bo nie będzie efektu czyszczenia dna kwestia kombinacji:-) A cyrkulator to już prosta sprawa do ukrycia

Ps

Ta Tetra 1200 powinna wystarczyć jeżeli nie przerybisz tego szkiełka

Pozdrawiam

Opublikowano

Matejk filtr wewnetrzny o przeplywie 2000l/h spokojnie wystarczy z tego względu ze akwa ma tylko 120cm w 450 wystarczył z cyrkulatorem to tym bardziej dlaczego w mniejszym o 30cm nie wystarczy?

Meszek przecież napisałem że wystarczy to co napisałeś cytuje swoją wypowiedź:

"do tego wewnętrzny i cyrkulator tak jak napisał meszek i powinno być ok..."

:D