Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy taka obsada do akwarium 250l 100x50x50 może być ?

Labidochromis caeruleus " yellow "

Pseudotropheus saulosi

Melanochromis Cyaneorhabdos Maingano

Jeżeli tak to proszę o podanie w jakich ilosciach je trzymać.

Jeżeli nie pasują do siebie to proszę o korektę.

Opublikowano

Witam ja bym pozostał przy 2-óch gatunkach bo akwarium to tylko 100cm dł a jak wiemy pyski lubią pływać.Jeżeli zbiornik liczyłby 120cm to można pozwolić sobie na 3 gatunki.Zestawienie m.maingano+ps.saulosi będzię dobrym połączeniem które polecam(po swoich doświadczeniach w podobnym zbiorniku z tymi dwoma gatunkami :))Jako haremy proponuję kupić po 13-15szt z każdego gatunków i czekać.Później zredukować do 1:5-6 saulosi a maingano z racji że w naturze to samotnik(1:1) to poczekać co z nich wyrośnie:D.U mnie w akwa utrzymywał się stosunek 2:5(zależy od charakteru ryby) u niektórych nie sprawdza się nawet stosunek 1:1.Lecz saulosi miałem 1:2

pozdrawiam

Opublikowano

Dla msobo min akwa 120cm dł ja bym został przy saulosi(f1)+maingano(f1) z membe ciężko ostatnio z ładnymi osobnikami...(często "wciskają"saulosi jako membe bądź są to krzyżówki membe deep z saulosi)Jeżeli już membe deep to z pewnego źródła i to tak f1 lub coś:D

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mam akwarium o takich samych wymiarach (100x50x50) i szukam do niego obsady. Ponieważ akwarium ma tylko 250l i 100 cm długości planuję dać dwa gatunki. Jako pierwszy gatunek zdecydowałam się na Melanochromis Cyaneorhabdos Maingano. Bardzo by mi zależało aby drugi gatunek dla kontrastu był koloru pomarańczowego. Zastanawiam się nad Maylandia estherae red red a Pseudotropheus membe deep. Które z nich byłyby lepszym wyborem dla Maingano? Chyba, że ma ktoś jeszcze jakieś inne propozycje pyszczaków w kolorze pomarańczowym.

Opublikowano

Ogólnie to tak: Metriaclima estherae red red potrzebuje dużego co najmniej 150cm długiego akwarium,druga sprawa jeśli chcesz mieć membe to tak jak pisałem wcześniej że "z pewnego źródła np pokolenie f1 lub odłów" i najlepiej ze sprawdzonego dobrego źródła a nie z pierwszego lepszego allegrowicza co nawet nie umie na zdjęciu określić czy to membe czy saulosi czy jakiś bestard.Ja proponuję dać jeżeli chcesz mieć pomarańczowy gat. to np ps.saulosi coral bądź nie wiem czy w 100% pasuje do maingano ps.elongatus ornatus samice są żółte do pomarańczowego...

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie: ile kupić ryb z każdego gatunku? Powinnam wpuścić oba gatunki jednocześnie, czy ponieważ akwarium jest nowo założone (4 tygodnie po zalaniu, parametry ok, sprawdzam co kilka dni testami kropelkowymi JBL) wpuścić najpierw jeden gatunek, odczekać miesiąc i obserwować ryby , a dopiero wtedy dodać drugi?