Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko, czy 7-8 cm Hongi to mlodziez?

L.sp hongi opisywane sa jako ryby o zoltawo-pomaranczowych pletwach, podkreslone jest takze, ze roznice w odroznianiu plci sa niezauwazalne u mlodych ryb...

Jednak nadszedl czas, odrzucenia kilku ryb w moim akwa plywaja ze 23 spore osobniki...

Czy takie 7cm babeczki, na zawsze zostana babaeczkami, czy za miesiac ,lub dwa okaza sie facetami?

Opublikowano

Hongi sa bardzo zróżnicowane wewnątrz gatunkowo jeżeli chodzi o ubarwienie. Pamietam inne hongi widziałem we wrocławiu, inne u kolegi, a jeszcze inne w fotoreportażu Marzeny Kielan. To pierwsza uwaga.

Drugą uwagą jest fakt, że moze są wsród tych ryb samce, ale z pewnych względów (hierarchicznych) nie wybariwają się. Także sprawa moze być zawiła. na Twoim miejscu zaczekałbym z tym wszystkim jeszcze miesiąc dwa.. Chociaz przy takim wzroście, poinny się już wybarwić. zważając na fakt w ogóle kilku sztuk tego samego gatunku, samiec powinien poczuć naturę, i wybarwić się .. Poczekaj zobaczymy. Nie da sie chyba jednoznacznie odpowiedziec na to pytanie. Chociaz imho samiec powinien sie juz wybarwic. jeżeli takowy jest.

Opublikowano

Mam podobny problem: otóż cztery miesiące temu zakupiłem 12 saulosi i 6 rdzawych . W tej chwili mam dwa w pełni wybarwione saulosi i jednego żółtego z błękitną głową. Wśród rdzawych są dwa samczyki i cztery samiczki. Pięć samiczek (3 saulosi i 2 rdzawe) noszą ikrę... Zakupiłem 16 (a omyłkowo otrzymałem 18 ryb) uwzględniając późniejszą ewentualną redukcję Na dzień dzisiejszy mam 3+9 saulosi i 2+4 rdzawe w zbiorniku 200l Może ktoś mi doradzi co mam teraz zrobić

Opublikowano

Hmm mam jednego pieknie wybarwionego samca, reszta Hong, nie jest raczej mocno agresywna, nurtuje mnie jednak jedna z nich, siedzi w wykopanej przez siebie dziurze, kiedy denerwuje sie, dostaje mocnych ciemnych pasow, ale w niczym nie przypomina samca ,ktory dominuje u mnie w akwarium...

Ze stada musze pozbyc sie conajmniej 2 sztuk, i nie chcailbym oddac samic, samych samic :P

...

Opublikowano

no to nie wiem... ;-) rób swoje, ryzyko bedzie Twoje. nie chce doradzic, źle bo później będzie na mnie. oddaj te które wydają Ci sie że mają predyspozycje na samca (zachowanie, barwy, wielkość) .. ruletka ;-)

Opublikowano

Mam podobnej wielkości hongi. Miałem pecha i z 12 młodych wyrosło mi 10 samców. Przy odławianiu pomyliłem się i jednego samca uznałem za samicę,

teraz biedak ze szczeliny wychodzi tylko do jedzenia. Jak odróżniłem samca od samicy? Zostawiłem dwa największe wybarwione samce(tu nie było problemu), reszta samców miała ciało lekko fioletowe w stresie pojawiały się ciemne pasy. Wydaje mi się , że u samców były one bardziej wyraziste,

samce były bardziej podłużne, samiczki bardziej krępe. Wydaje mi się, że najlepszą cechą jest obecnośc u samców ciemnej linii pomiędzy oczami najlepiej widoczna przy prezentowaniu barw bądź w stresie kiedy pojawiają się ciemne pasy. U moich dwóch samic nie zauważyłem tej przepaski. W tej chwili samice są jednolicie brązowawe w stresie słabo widoczne są pasy.

Mam nadzieję że nie zamieszałem Ci jeszcze bardziej.

Opublikowano

Hmm, podobnie rozrozniam Hongi, u mnei tylko i wylacznie jeden samiec jest granatowo-fioletowy, reszta "niby" samic jest szaro-brazowa, nei mniej jednak jedna z nich ma leciutka prege nad pyszczkiem, ale odcieniu fioletu, czy blekitu u niej nie widac. Jestem swierzo po redukcji obsady, narazie jest spoko, zobaczymy za miesiac..

Uklad Hong 1+3(2 samice inkubowaly) a w najgorszym wypadku 2+2(odpukac)