Skocz do zawartości

Zakladanie akwarium - dywagacje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wracając do dna. Nigdy nie miałem akwarium z piaskiem na dnie (nie posiadalem kopiących maleństw ;). Przy żwirowym dnie można używać odmulaczy do czyszczenia dna z odpadów itd. A jest jakas metoda czyszczenia w tym wypadku?

Ciągle się zastanawiam nad tym dnem. Skoro i tak za rok lub dwa bede miał przeprowadzkę to może zaryzykuje z bardzo jasnym. Najwyzej przy przeprowadzce wymienie. Z drugiej strony te piekne stworzenia ładnie by wyglądały (chyba) kontrastując z ciemnym wnętrzem...

Opublikowano

A gdyby mi się wizja zmieniła np po roku i postanowiłbym zmienić dół. wyłowienie ryb, odlanie wody wyciągnięcie kamieni i piasku. Nasypanie nowego ułożenie, zalanie wodą i po pewnym odstaniu wpuszczenie ryb. Roboty sporo, choć roślin nie zamierzam mieć. Czy to brzmi całkiem sensownie czy czekają jakieś pułapki przy czymś takim? Chodzi mi o to czy oprócz roboty prawie syzyfowej ;) jest jeszcze coś o czym powininem wiedzieć.

Opublikowano

Wlaśnie o biologię mi chodziło.

I pytanie typowe do malawi. Słabo zarybione akwarium z roślinami czasem powoduje niedobory do rozwoju roślin (nie mają co przetwarzać). Za duże zarybienie wymaga bardzo dobrej filtracji. A jak w malawi gdy nie ma roślin. Jeśli jest mało ryb to słabsza filtracja sobie poradzi?

Opublikowano

Właśnie dlatego w malawi nadfiltracja jest wskazana.

Jeśli jest mało ryb to słabsza filtracja sobie poradzi?

Ale na ile słabsza? Masz już jakieś typy filtrów?