Skocz do zawartości

Zakladanie akwarium - dywagacje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlaczego podswietlać? To chyba wynika z tego co napisalem w pierwszym moim tutaj poście. Ten link do zdjęcia, który zamieściłem wczoraj o 20.30 dał mi taki pomysł.

Poczytałem też troche o ledach i nie wiem dalej, czy duże listwy ledowe (na całości) spełnią zadanie dobrego oświetlenia czy są za słabe. Odpowiedzi są bardzo niejasne. Na zdjęciach z linku akwa wygląda fajnie, ale nie wiem czy to kwestia zdjęć. Da rade wybarwić ładnie ryby LEDami czy muszą być świetlówki (HQI odpada z racji pokrywy i prądu chyba...)

Opublikowano
Da rade wybarwić ładnie ryby LEDami

Pewnie, że da radę. Tylko nie paseczkami ledowymi :) Tylko porządnymi ledami cree (czyli najtaniej wyjdzie Cię DIY) A nie wiem, czy juz takie DIY da radę umieścić pod pokrywą.

HQI odpada z racji pokrywy i prądu chyba

Do pokrywy 100x40 dają chyba 2x30w T8, HQI ma 70W, więc różnicy nie poczujesz :)

Opublikowano

ekspedyt szczerze mówiąc podoba mi się to akwa z twojego linka i fane gat maingano i sauloski :D ile ma litrów ten zbiornik?Oświetlenie też fajnie wygląda :)

Opublikowano

Zbiornik z link'a ma 200 na 40 na 40 cm. Tak napisal wlasciciel. A jesli chodzi o piasek bialy to gdy przeglada sie akwa mam wrazenie, ze wiecej jest z jasnym podlozem. Wiem, ze nie jest to wtedy wycinek mlawii. Czyli wiekszosc uzywa czarnego bazaltowego?

Wracajac do oswietlenia. Swietlowki t5 wybarwia rybki jak ledy czy slabiej, czy moze lepiej? Z ledami porzadnymi jest sporo zabawy. Moze wystarczy dobrac dobre dwie swietlowki? Nie bedzie tyle pracy przy tworzeniu zbiornika. ??

Opublikowano

Nie nie, to, ze wiekszosc nie używa białego, nie oznacza ze większość używa czarnego:D większość używa takiego zoltego (budowlany, kreisel z castoramy):)

Opublikowano

Biale - czarne. Gdyby zycie przypominaloby system binarny byloby latwiejsze ;-)

A co z oswietleniem? Pomijajac prad, czy efekt kolorystyczny plywajacych szkrabow bylby lepszy na dobrze dobranych swietlowkach czy na ledach?