Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Przejdę do sedna sprawy. Mam klasyczne 300 L - 120 x 50 x 50 cm i następującą filtrację:

zewnętrzna:

- FLUVAL 203

wewnętrzna:

- Aquael Circulator 2000

Na tą chwilę posiada 20 małych rybek takich jak redy, gold kawanga, cobue oraz msobo magungi.

Wiem, że o ile filtracja mechaniczna da radę o tyle z biologiem może być ciężko. Czy może się mylę? Jeżeli już miałbym inwestować w filtr zewnętrzny to chciałbym by on wystarczył do końca dni tego akwarium a wyznacznikiem była krystaliczna woda. Da się zrobić?

Mam dwóch faworytów jako nowy zewnętrzny filtr: E900/901 JBL'a lub EHEIM 2217. Dają radę ? A może wystarczyłby 2215?

Czekam na wszelkie sugestie i opinie.

Pozdrawiam !

Dominik

Opublikowano

Co do filterka zewnętrznego to faktycznie fluval203 jest trochę za mały a co do eheima 2217 to dobry wybór ale wolałbym tańszego jbl901 lub zwykłego chińczyka HW302lub303 Cena o wiele wiele mniejsza a praktycznie niczym nie odbiega od innych filterkow Mam jbl900 i HW303 i nie dam złego słowa powiedzieć o tych filtrach

Opublikowano

Powiem tak: ogranicza mnie rozmiar murka pod akwarium - mam tylko 21 cm szerokości na filtr - zarówno E900 jak 2217 wejdą. Chińczyk nie dość, że ma większe zużycie prądu to dodatkowo się po prostu nie zmieści.

Czy przy którymkolwiek z tych filtrów woda będzie naprawdę czysta? A co z Eheimem 2215 ? Filtr ma być na lata i nawet przy dorosłych rybach musi "dać radę"

Opublikowano
Ja mam 2215 w większym baniaczku(338l) i sprawuje się znakomicie.Na 15 ryb wystarczyw zupełności.

Nawiasem mówiąc, redy i kawangi trochę za duże na to szkło.

wodę masz kryształ? jakiś jeden gatunek wyleci gdy ryby podrosną.

ten 2215 nie ma za małego przepływu? ma tylko ok 200 L/h więcej od mojego obecnego Fluvala więc boję się, że nie uciągnie.

Opublikowano

Czyli w moim wypadku nie ma znaczenia czy będzie to Eheim 2217, 2215 czy nawet JBL E900? Wszystkie spokojnie dają radę?:)