Skocz do zawartości

Umiejscowienie akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Serdecznie witam wszystkich forumowiczów;]

Zakładam akwarium standard 450l. Jak zawsze w takich sytuacjach pojawiają się pytania i wątpliwości.

1. Czy można ustawić akwarium obok (30-40cm) drzwi ogrodowych (balkonowych)? Konkretnie chodzi mi o różnicę temperatur jaka może się pojawić.. Czy może spowodować pęknięcie zbiornika? (Światła i glonów się nie obawiam:P)

2. Co można zastosować aby wypoziomować szafkę? Podkładki korkowe lub coś podobnego? Wolałbym uniknąć niszczenia i poziomowania całej podłogi.

3. I pytanie natury geologiczno-estetycznej - czy zastosowane w tym akwarium kamienie to zwykłe otoczaki?

Opublikowano

witaj,

ad1 można nic ssię nie stanie - choć droższe będzie grzanie wody zimą, a na szybie od chłodnej strony może pojawić się rosa...

ad2 korkiem ani niczym w co wsiąka woda bym nie poziomował - zawsze przy podmianach cośtam wychlapiesz i jak wpłynie pod szafkę i wsiąknie to kaplica i murowane spuchnięte panele - przerabiałem

ad3 wyglądają zupełnie jak moje norweskie czerwone granity narzutowe przytargane do polski 10000lat temu przez lądolód :D

o takie:

Opublikowano

większe zużycie prądu już jest skutkiem ubocznym.

Nóżek można użyć ale trzeba dać jakąś podkładkę by nacisk na panele jakie będzie robiła nóżka nie uszkodziła panela.

Opublikowano

Konkretnie chodzi mi o różnicę temperatur jaka może się pojawić.. Czy może spowodować pęknięcie zbiornika?

Generalnie o takie skutki mi chodziło:)

Z drugiej strony zwiększone koszty zużycia prądu, mogą być nie za wysokim kosztem jeżeli mielibyśmy akwarium postawić w miejscu o utrudnionym dostępu, czy też w miejscu gdzie nie będzie cieszyło oczu.

Inną rzeczą jest że w pewnych okresach dnia pojawia się większość płochliwość ryb, podejrzewam że zależy to od padania słońca, a co za tym idzie przechodząca osoba powoduje cień, który ryby chyba interpretują jak zbliżającego się drapieżnika

Opublikowano

Sorry, ale u mnie stoi już kilka ładnych lat przy drzwiach balkonowych, jak już zaznaczyłem nie zbyt szczelnych, do tego dość intensywnie użytkowanych w zimie, to znaczy otwierane na kilka kilkanaście minut przy tęgich mrozach. Oczywiście w ekstremalnych warunkach, jak otworzysz drzwi balkonowe to ktoś może rzucić śnieżną kulą i akwarium pęknie:)

Opublikowano

nie kłócić się o rzecz tak subiektywną - jednemu nie pękło, innemu pewnie tak... nie zweryfikujecie swoich tez przez internet ;)

ja dodam, że pisząc że możesz, mialem na myśli normalny dom, gdzie nie otwiera się w mrozie balkonu na 15min :P