Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę o opinię a temat obsady do akwarium 120x40x50

pseudotropheus socolofi ( koniecznie :) )1+4

i chciałam coś do niego dobrać, ale im więcej czytam tym mniej wiem. Chciałam yellow, ale wyczytałam gdzieś na forum,że dieta nie ta, więc co innego żółtego, może saulosi (ale czy mogą być razem? ) podoba mi się też esthreae red blue,lub saulousi coral. Oczywiście wspaniale byłoby gdyby obsada prezentowała barwy : niebieski pomaranczowy i żółty. Widziałam na youtube filmik z akwa z obsadą: socolofi, yellow i red red (112l a pod nim dopisek że z powodu za małych wymiarów nie wyszło, czy zatem raz większe akwarium miałoby rację bytu? )

Proszę o opinie, bo na sprzedawców " specjalistów-akwarystów" wolałabym nie liczyć ;)

Pozdrawiam i dziękuję za każdą sugestię

Opublikowano

Akwarium jeszcze nie kupiłam, ale planowałam długość 120 cm właśnie ze względu na to że w opisie socolofi pojawia się informacja- minimalna długość zbiornika 120 cm...

Czy gdyby to było 120x50x50 czyli 300l a nie 240 to nadal byłoby za małe czy już ujdzie :)

Dziękuję bardzo za rady.

Afry są bardzo piękne, ale czy nie za agresywne ?

Może afra np red top? z yellow- i czy tu coś mogę dołożyć jeszcze? ( nie chciałabym tylko szarych samic...)

Hmm, saulosi coral maingano i yellow byłoby dobrze tak? Gdzieś już czytałam o takiej obsadzie, przepraszam jeśli powtarzam watki które już były, ale nie ma to jak indywidualne podejście z dobrą radą : )t

Opublikowano

Hmm, saulosi coral maingano i yellow byłoby dobrze tak?

Jak najbardziej tak:)A może zamiast yellowa dasz afre?lub rdzawego?

Co do socolofi to sobie odpuść jak każdy pyszczak jest bardzo ruchliwy a przy swojej wielkości(15cm lub czasem więcej)nie zapewnisz mu dobrych warunków(perez mnie poprawił że min. dla nich to 375l czyli standard.150cm dł)

Sorki że pytam ale z jakiego województwa jesteś?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziękuję.

Czy jesli do corala i maingano dobiorę afrę- to macie jakieś sugestię co do jej rodzaju? kurcze mało informacji jest na temat tej ryby ( jak wyglądają samice?)

Opublikowano

Możesz dodać cynatilapie afre Jalo Reef lub Red Top Likoma

ewentualnie cynotilapie sp hara lub cynotilapia sp mbamba Luwino Reef

Samiczki cynotilapi są raczej szaro-brązowe w paski poprzeczne ale za to samczyki super

Opublikowano
Możesz dodać cynatylapie afre Jalo Reef lub Red Top Likoma

ewentualnie cynotylapie sp hara lub cynotylapia sp mbamba Luwino Reef

Mbamba odpada ze względu na rozmiar.Red topa też bym do tego szkła nie wpuszczał z dwoma innymi gatunkami.

I nie żadna CynotYlapia a CynotIlapia :D