Skocz do zawartości

Czy ta woda się nada?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie co do wody z odwiertu zrobionego jakieś 2 miesiące temu przeznaczonego do zasilenia w wodę domku jednorodzinnego. Z racji tego, iż moja kranówa ma dość wysoki poziom NO3 postanowiłem zbadać w/w wodę i wyszło:

NO3 - bliskie 0

NO2 - 0

GH - 3

kh - 0

ph - 6

Badanie wykonane testami paskowymi jbl niestety, bo w domu nie mam dostępu do innych.

Moje pytanie brzmi, czy taka woda nadaje się do podmian? Głownie zależy mi na tym, iż zawiera znikome ilości NO3, ale czy te inne parametry nie będą miały negatywnego znaczenia, jeśli podmieniałbym co tydzień ok 15-20% ?

Opublikowano

No właśnie to ph jest wręcz tragiczne, ale czy taka podmiana co tydzień obniży mi ph do niepożądanej wartości, w baniaka drobny żwirek marmurkowy, wcześniej dodawałem sody, od dłuższego czasu nie dodaję, bo ph cały czas na poziomie 8,2

Opublikowano

No cóż nie masz innej możliwości jak robić podmianę tą wodą będziesz mierzył ph w razie czego podnosił nie masz wyjścia Co do parametrów wody sam wiesz że testy paskowe nie są aż tak dokładne więc zrób raz testy jakimiś dokładnymi (pożycz od kolegi) i będziesz wiedział co masz Jestem ciekaw jakie masz NO3 w akwa? Jakie kamienie że tak podnosi Ci się PH?

Opublikowano

Myslę, że pysie dają sobie radę z tym marmurkiem, jest drobny i nie zauważyłem, żeby się raniły, a kopią jak szalone.

Na tą wodę nie jestem zdany, ponieważ dom jeszcze nie jest wykończony a i tak mieszkać będą tam rodzice, chciałem tylko ewentualnie podkradać im wodę :)

Z racji tego, że testom paskowym nie dowierzałem, zrobiłem testy w akwarystycznym i tam właśnie wyszło takie ph, może od tej sody, którą wcześniej dodawałem przy każdej podmianie, zresztą w kranie też mam ok. 7,7 a kamienie to pisakowce + wapień. I akurat test na ph też posiadam w domu kropelkowy i wychodzi podobnie.

Problem jest tylko z NO3, w kranie dość wysokie, bo ok 30-40, w akwarium podobnie. Z tego powodu zakupiłem purigen, który po kilku dniach jak na razie nieznacznie zbił NO3.

Nie znam jednak dokładniejszych danych tej wody z odwiertu, ponieważ nie była ona ona jeszcze badana, służy na razie potrzebom budowy i wykończenia domu a z racji tego, iż posiadam inkubującą samicę wolę być ostrożny i dlatego pytam Was o opinie.

Opublikowano

To teraz juz dużo wiemy, do akwa jak na razie używaj wody którą używałeś niech tak zostanie. Purigen powinien pomóc przynajmniej u mnie pomógł

Co do tej drugiej wody to jak masz możliwość przebadania to oczywiście to zrób będziesz wiedział czy w ogóle jest zdatna do picia i użytku np(akwa)

Z ph na pewno byś sobie poradził podnosząc je przy każdej podmianie ale jaki byś miał komfort z NO3 na pewno byłoby niższe w akwa Ale badania wody przede wszystkim