Skocz do zawartości

Niepokojąco niskie no3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak myślicie czy jest możliwe utrzymanie No3 na poziomie poniżej 5.

Rybki w akwarium są już około 1 miesiąc.

Przy starcie było 15 co około 3 dni wymieniam 40 litrów wody na kranówkę która no3 ma 0.

Akwarium 600 brutto ( netto około 450-500l ).

Czy może testy ( zoolek ) są wadliwe.

W akwarium jest około 25 szt. Saulosi od 4 do 8 cm.

Rybki zachowują się normalnie, nie ocierają się i nie chowają po kontach wystarczy że podniosę rękę i już są przy szybie.

Opublikowano

U mnie, przy tej samej wielkości zbiorniku i obecnej obsadzie jakieś 30 szt pysków, zbiorniku zarybionym jakoś w październiku chyba, NO3 mam na poziomie <0,5 a pozostałe parametry też w normie. Ryby są zdrowe, chętnie jedzą, skubią wszystko.

Co tydzień podmieniam jakieś 50-60 l na zwykłą kranówę prosto z sieci;) A...i stosuję testy JBL'a.

Opublikowano

Jesteś pewny że te testy są miarodajne?

Jakoś nie chce mi się wierzyć że NO3 jest na tak niskim poziomie bez żywic jonowymienialnych czy też denitryfikacji.

Czytałem kiedyś że NO3 poniżej chyba 5 też jest niebezpieczne ale dlaczego to już nie pamiętam - muszę tego poszukać.

Poza tym czy JBL mierzy wartości poniżej 0.5?

Opublikowano
U mnie, przy tej samej wielkości zbiorniku i obecnej obsadzie jakieś 30 szt pysków, zbiorniku zarybionym jakoś w październiku chyba, NO3 mam na poziomie <0,5 a pozostałe parametry też w normie. Ryby są zdrowe, chętnie jedzą, skubią wszystko.

Co tydzień podmieniam jakieś 50-60 l na zwykłą kranówę prosto z sieci;) A...i stosuję testy JBL'a.

NO3 ponizej 0,5? Zdradz tajemnice co masz w filtrach i jak to robisz? Ja w 567l. przy 25 rybach nie schodze ponizej 20.

Opublikowano

Jestem pewien:) Z ciekawości sprawdziłem wszystkie parametry jakieś 2 tygodnie temu...może trochę więcej, pożyczonymi testami od znajomego i wyszło dokładnie tak samo, tj:

pH 8

NH4 <0,05

NO3 <0,5

NO2 <0,01

PO4 <0,02

KH 14

GH 10

Co do dokładności: nie napisałem, że mierzy poniżej 0,5 ale pokazuje, że poziom jest poniżej tej wartości.

W kuble mam Seachem matrix i zeolit oraz jakieś 500ml Aqua connect silicarbon