Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzis radno przyszedlem z pracy podchodze pod akwarium a tu mokro wygladalo tak jakby cieklo spod akwarium i na podloge, wody bylo tyle co z jednej puszki z coli. Wytarlem to i do teraz ani sladu wody. Co to moze byc? Chyba nie pekniete akwarium lub rozszczelniajace sie? bo by woda caly czas sie lala? na pocztaku myslalem rowniez ze to z kubelka ale to nie to.

Opublikowano

Możliwe, że ryby narobiły szumu :) U mnie podczas karmienia też chlapią dość mocno. Jednak bym się bacznie przyglądał czy faktycznie nigdzie nic nie przecieka. Pzdr.

Opublikowano

Na to nikt Ci niestety nie odpowie bo się po prostu nie da.

Może to być rozszelniające się akwarium - u mnie wyciekło kilka wiader i przestało, mogło coś lekko przeciekać (uszczelka pod głowicą itp) i po czasie samoistnie się uszczelniło - ja tak miałem z kubłem - po otwarciu musiało z niego wykapać koło 2-3 litrów wody - później spokój.

Czekaj, sprawdzaj i niedługo się okaże co to za cudo.

Jak już będziesz wiedział podziel się wiedzą.

Opublikowano

Spotkałem się już z przypadkiem że gdy wyłączyli prąd po 2h kubeł popuszczał ale gdy włączyli, rozgrzał się i sam uszczelnił. Jak w centralnym wyciek dojrzysz dopiero na zimno.

Opublikowano

Dzieki, zobaczymy co to jest w czasie. co do ryb to raczej nie to gdyz maja po 2-3 cm wiec ciezko by im bylo :-P po przygladam sie uwaznie i zobaczymy do konca tygodnia jak wody nie bedzie to znaczy ze raczej problemu nie ma. Jest taka opcja ze moze ktorys z domownikow cos wylal, ale nie chce wprowadzac zametu bo wizja 300litroq na podlodze na 3 pietrze nie jest zbyt mila :-D

Opublikowano

U mnie tak samo ale to głównie przez źle ustawiony filtr wewnętrzny:(A tak to pyski zawsze coś wychlapią że mam całą boczną szybę na zewnątrz w białych smugach od twardej wody:(

Opublikowano
Spotkałem się już z przypadkiem że gdy wyłączyli prąd po 2h kubeł popuszczał ale gdy włączyli, rozgrzał się i sam uszczelnił. Jak w centralnym wyciek dojrzysz dopiero na zimno.

Tutaj raczej nie chodzi o rozgrzanie sie tylko o to ze kubły wypychaja wode na zewnątrz ssac ja ze srodka. Wiec jesli jest gdzies jakas nieszczelnosc to kubełek bedzie sie predzej zapowietrzał niz przeciekał...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jaką masz pokrywę? U mnie skraplała się woda na rogu pokrywy zoolight. Całkiem sporo.

I jak sobie poradziłeś z tym problemem? Pytam bo i mnie to dosięgło..

Opublikowano
I jak sobie poradziłeś z tym problemem? Pytam bo i mnie to dosięgło..

Odkręciłem delikatnie (nie odkręcałem ich całkiem później ciężko trafić w otwory) te śrubki od wewnętrznych kątowników(które trzymają boki), tak aby można było delikatnie rozsunąć boki. Później skręciłem dając na połączeniach boków silikon, tak jak byś chciał "skleić" boki pokrywy sylikonem. Tylko takim sposobem dałem radę uszczelnić tą pokrywę, żadne inne patenty z internetu u mnie nie działały. Przepraszam jak piszę nie do końca jasno ale właśnie wróciłem z poprawin :confused:

O dziwo zrobiłem to tak dokładnie, że jak się śpieszę z podmianą wody i poleję na rant pokrywy to nie spłynie nawet jedna kropla, tylko woda stoi na aluminiowym profilu, póki nie odparuje.