Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzis radno przyszedlem z pracy podchodze pod akwarium a tu mokro wygladalo tak jakby cieklo spod akwarium i na podloge, wody bylo tyle co z jednej puszki z coli. Wytarlem to i do teraz ani sladu wody. Co to moze byc? Chyba nie pekniete akwarium lub rozszczelniajace sie? bo by woda caly czas sie lala? na pocztaku myslalem rowniez ze to z kubelka ale to nie to.

Opublikowano

Możliwe, że ryby narobiły szumu :) U mnie podczas karmienia też chlapią dość mocno. Jednak bym się bacznie przyglądał czy faktycznie nigdzie nic nie przecieka. Pzdr.

Opublikowano

Na to nikt Ci niestety nie odpowie bo się po prostu nie da.

Może to być rozszelniające się akwarium - u mnie wyciekło kilka wiader i przestało, mogło coś lekko przeciekać (uszczelka pod głowicą itp) i po czasie samoistnie się uszczelniło - ja tak miałem z kubłem - po otwarciu musiało z niego wykapać koło 2-3 litrów wody - później spokój.

Czekaj, sprawdzaj i niedługo się okaże co to za cudo.

Jak już będziesz wiedział podziel się wiedzą.

Opublikowano

Spotkałem się już z przypadkiem że gdy wyłączyli prąd po 2h kubeł popuszczał ale gdy włączyli, rozgrzał się i sam uszczelnił. Jak w centralnym wyciek dojrzysz dopiero na zimno.

Opublikowano

Dzieki, zobaczymy co to jest w czasie. co do ryb to raczej nie to gdyz maja po 2-3 cm wiec ciezko by im bylo :-P po przygladam sie uwaznie i zobaczymy do konca tygodnia jak wody nie bedzie to znaczy ze raczej problemu nie ma. Jest taka opcja ze moze ktorys z domownikow cos wylal, ale nie chce wprowadzac zametu bo wizja 300litroq na podlodze na 3 pietrze nie jest zbyt mila :-D

Opublikowano

U mnie tak samo ale to głównie przez źle ustawiony filtr wewnętrzny:(A tak to pyski zawsze coś wychlapią że mam całą boczną szybę na zewnątrz w białych smugach od twardej wody:(

Opublikowano
Spotkałem się już z przypadkiem że gdy wyłączyli prąd po 2h kubeł popuszczał ale gdy włączyli, rozgrzał się i sam uszczelnił. Jak w centralnym wyciek dojrzysz dopiero na zimno.

Tutaj raczej nie chodzi o rozgrzanie sie tylko o to ze kubły wypychaja wode na zewnątrz ssac ja ze srodka. Wiec jesli jest gdzies jakas nieszczelnosc to kubełek bedzie sie predzej zapowietrzał niz przeciekał...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jaką masz pokrywę? U mnie skraplała się woda na rogu pokrywy zoolight. Całkiem sporo.

I jak sobie poradziłeś z tym problemem? Pytam bo i mnie to dosięgło..

Opublikowano
I jak sobie poradziłeś z tym problemem? Pytam bo i mnie to dosięgło..

Odkręciłem delikatnie (nie odkręcałem ich całkiem później ciężko trafić w otwory) te śrubki od wewnętrznych kątowników(które trzymają boki), tak aby można było delikatnie rozsunąć boki. Później skręciłem dając na połączeniach boków silikon, tak jak byś chciał "skleić" boki pokrywy sylikonem. Tylko takim sposobem dałem radę uszczelnić tą pokrywę, żadne inne patenty z internetu u mnie nie działały. Przepraszam jak piszę nie do końca jasno ale właśnie wróciłem z poprawin :confused:

O dziwo zrobiłem to tak dokładnie, że jak się śpieszę z podmianą wody i poleję na rant pokrywy to nie spłynie nawet jedna kropla, tylko woda stoi na aluminiowym profilu, póki nie odparuje.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Trzy książki w twardej oprawie: Malawi Cichlids in natural habitat cz1 Malawi Cichlids in natural habitat cz3 Malawi Cichlids in natural habitat cz5 Książki w idealnym stanie. Cena 700zl za komplet.
    • Wyjdzie w praniu , ale nie zakładam większych problemów 😉 . Po latach moczenia łapek to jest mój 1 filtr takiej konstrukcji . Wszystko przemyślane pod nowy zbiornik .Przemek z Akwarium Szczecin robi mi wzmocnienia pod ten kaseciak tak abym gąbkę wyciągał bez odchylania i tym podobnych problemów . Zobaczymy 😉  
    • Dzięki @jaras za wskazówki 🙂 Może jeszcze spróbuję z tym pokarmem. U mnie Aristo mam wrażenie że się męczy żerując na nim bo wygląda jakby próbował się najeść powietrzem 😅
    • Na 30 ryb wielkości od 12 do 25cm daję 2 łyżeczki czubate od herbaty raz  dziennie - pokarm aller Aqua Futura pomieszany z Malawi chips oraz spiruliną granulowaną. Proporcje w miarę równe. Dodatkowo, jak mi się przypomni, to daję kryła mrożonego,nie częściej niż raz w tygodniu w ilości 7 kostek. Od czasy do czasu jakąś rybę morską , jak akurat mam na obiad - morszczuk, dorsz. Oczywiście bez obróbki termicznej. Czasami sporadycznie jeszcze płatki dla paletek d-50i to jest wszystko . Ale ja mogę mieć słabe doświadczenie w pielęgnacji ryb 40lat😃
    • @jarasa mógłbyś mi powiedzieć ile sztuk ryb masz u siebie i ile im sypiesz Futury? Tak myślę że może ja po prostu za mało im tego żarcia dawałem. Byłbym wdzięczny jakbyś podał ile wynosi jednodniowa porcja u Ciebie (o ile nie w gramach to chociaż w łyżeczkach) 🙂
    • Ja nie mam małych ryb. Nic złego nie zauważyłem stosując future. Ale od jakiegoś czasu mieszam z innymi tak jak wyżej pisałem.
    • Moim rybom podobnie jak u Ciebie nie podszedł ten pokarm. Niby z apetytem się na niego rzucały, jednak po wzięciu do pyska po chwili wypluwały. I tak kilkakrotnie, w końcu rezygnując i pozostawiając granulki. Dodatkowo od tego pobierania i wypluwania powstawało duże zmętnienie wody. Próbowałem podawania na sucho i po namoczeniu - w zasadzie efekt ten sam. U mnie jedynie fryeri połykał ten pokarm bez zastanawiania się. Reszta obsady - tak jak opisałem powyżej. Dlatego ja zostaję przy Futurze. Tym bardziej, że mam mniejsze ryby od Twoich i póki co ten rozmiar pokarmu (1,3 - 2 mm) jest dla nich odpowiedni. 
    • @jaras z tego co czytałem to na najszybszy wzrost nastawiona jest właśnie Futura. Nie mniej ten Bronze kompletnie nie pasuje tym moim bydlakom. A nie zauważasz u siebie problemu z małym rozmiarem Futury? U mnie np. zauważyłem że ryby zaczęły mieć takie dziwne kupy (jakby przerywane bąblami gazu lub bardzo cienkie) i czytałem gdzieś że ryby takich rozmiarów powinny dostawać już większe "kawały" jedzenia. Nie wiem ile w tym prawdy ale jak kilka dni pod rząd karmię mrożoną stynką to problem znika. 
    • Po namyśle, ja  nie będę kombinował i zostanę przy aller aqua futura. U siebie mam właśnie ten, pomieszany z chipsami Malawi tropical oraz spiruliną. Z tymi innymi pokarmami aller aqua trzeba uważać, bo są to pasze, nastawione na szybki przyrost masy ciała ryb w krótkim czasie. Dlatego ha nie będę ryzykował innych pokarmów z tej serii. 
    • Fajny kaseciak, czekamy na recenzję po uruchomieniu.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.