Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. W najbliższym czasie mam zamiar dokonać przemeblowania mojego baniaczka i pytanie jest następujące. Gdzie można odłowić i na ten czas przetrzymać rybcie. Nie mam drugiego wolnego zbiornika i mam problem. Czy ktoś z was robił już takie rzeczy i czy jest w stanie mi w jakiś sposób pomóc. Za wszelkie porady bede wdzięczny.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli to tylko chwilowe... to możesz przetrzymać je w wiaderkach... tylko raczej w małych ilościach. Wiadra 20l kosztuja grosze a przy okazji wode przeciesz trzeba gdzies odlac. Ew. jeżeli masz duze ryby które by się pozabijały w wiaderku zostaje wanna... tylko oczywiscie na ile sie to da wyczyszczona bez zadnej chemii. Ale osobiście polecam wiadra ew miski.

Opublikowano

A czy ten czas na przemeblowanie który rybki bedą w wiadrach, bez napowietrzania nie zaszkodzi im? Trochę pracy przy tym jest bo chce zrobić gruntowe porządki i dodać trochę zabezpieczeń w postaci styropianu. Moj błąd że nie przewidziałem tego kopania :oops: Trochę tych wiaderek bede musiał zakupić bo to około 300 litrów :shock: Muszę się do tego przygotować.

Opublikowano
A czy ten czas na przemeblowanie który rybki bedą w wiadrach, bez napowietrzania nie zaszkodzi im? Trochę tych wiaderek bede musiał zakupić bo to około 300 litrów .

Pare godzin dadzą radę bezproblemowo - wiekszość ryb które mam u siebie było w podrózy w worku plastikowym przez około 14 godzin a osobiście znam przypadek że ryby z powodu błędu przewoźnika były w workach równe 29 godzin i na 20 ryb tylko trzy padły.

Jako że przy takich pożądkach to bakterii też sporo powybijasz to ważne jest aby zachować jak najwięcej starych elementów w tym wody wiec przy tych 300 l to chyba propozycja czestera z wanną byłby najlepsza w dodatku do wanny możesz wsadzić grzałke i filtr wew a od biedy podłaczyć nawet kubełek i wtedy to sobie możesz przemeblowywać na spokojnie.

Opublikowano

Dziękuje za rady. Powoli bede sie szykował do zmian. Wodę pozostawię starą czyli te 300 l pozostałe 75 dam nowej. Skały również bedą te co były + nowe. Mam nadzieje że w ten sposób wiele bakterii nie ulegnie zniszczeniu. Jeszcze raz dziękuje za rady. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za rady. Już po remoncie. jeszcze tyle wiader w pokoju nie stało :lol: . Z wanną niestety nie mogłem skorzystać gdyż łazienkę mam na piętrze i trudno było by biegać z tą wodą. Tak że styropian już jest i mogę spać spokojnie. 70% starej wody pozostało reszta świeża.

Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Filtrów nie myłem. Nie wiem czy dobrze.

Dziękuje wszystkim za rady. Pozdrawiam.

Opublikowano
. Filtrów nie myłem. Nie wiem czy dobrze.

Jeżeli nie stały bez przepływu zbyt długo to bardzo dobrze :D

Opublikowano

Jakieś 3 do 4 godzin. Tyle mi zajął remont zbiornika. Mam nadzieję że to nie jest długo? :cry: