Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie ustaliłem już obsadę do mojego akwarium 300l. Na razie jest to obsada która tylko pływa w moich marzeniach. Od 2 tygodni namiętnie studiuje to forum w celu żeby nie zrobić jakiejś gafy. Co do mojej obsady to tutaj:

http://forum.klub-malawi.pl/obsada-300l-yellow-maingano-rdzawy-t19307.html

Akwarium będzie standardowe 120x50x50 i czytałem na temat filtrów. Pytanie czy do takiego akwarium jako biologiczny wystarczy fluval 305 (wyczytałem że fluvale ogólnie głośne są więc może coś innego w tych pieniądzach ale cichszego) czy trzeba inwestować w fluval 405 i wew. mechaniczny rozważam Atman At203. Tylko o tym Atmanie przeczytałem na tutejszym forum o jego głośnej pracy może można coś polecić o przepustowości wody 2000l/h ale cichej pracy no i oczywiście dobry produkt.

Pozdrawiam Marcin

P.S.

W między czasie doczytałem o filtrach wewnętrznych i zwróciłem uwagę na filterek Aquael Circulator 2000 czy będzie cichszy od Atmana, bo parametry chyba raczej te same. - pytanie raczej do tych akwarystów którzy posiadali lub posiadają oba filtry.

Opublikowano

Filterek zewnetrzny polecam jbl 900-901 spokojnie wystarczy i za przyzwoite pieniądze. A z tanszych dobry jest chinolek HW 303 mam te oba filtry i jestem zadowolony Co do wewnętrznego mam at 203 i wcale nie jest taki głośny tylko kwestia dobrego ustawienia A co Aquael Circulator 2000 to po tygodniu zwróciłem ze względu na głośne wibracje(może taki dostałem model) ogólnie koledzy polecają

Opublikowano

Tak, JBLe901 jest to nowsza bardziej energooszczędna wersja jbl 900 spokojnie wystarczy jeżeli nie przesadzisz z rybami I tak będziesz miał około max 20szt wiec wystarczy Ja takowego używam w 450l