Jump to content

sump - głosnosc splywu w sumpie

Recommended Posts

Witam.

Mam mała załamkę, ze spływem do sump'a i moze macie jakies rozwiazanie...

Samo wyjscie z pudełka przelewowego jest w porzadku, prawie go nie słychac. Woda spływa spokojnie az do sumpa i własnie tam zaczyna sie masakra.

Jesli koniec spływu jest nad woda to szumi i pluska tak, ze w dzien to denerwuje, a w nocy to sie bym zabił chyba - nie wspominająć o żonie.

A jak go zanurzę pod wodę to powietrze wypychane przez wodę tak bulgocze, ze sie wytrzymac nie da nawet w dzień.

Dopiero po skreceniu pompy na minimum bulgocze na tyle mało, ze W DZIEN jest to do zniesienia...

Ze strachem mysle o nocy - bede musiał pewnie pompe wyłaczac - tylko wtedy temperatury w baniaku nie utrzymam jesli grzałki nie przełożę z sumpa i w ogole to do kitu bedzie taki system....

Co tu mozna poradzic? Wszyscy maja problem z głosnoscia zasysu wody, a u mnie jest hałas dokladnie na 2 końcu...

jak rozwiązałeś zrzut wody? jakie średnice rur? ile ich? czy masz zawory? czy rura jest na tyle duże że łapie z góry powietrze?

założę się że nie masz zaworu, a rura jest średnicy większej niż ilość wody jaka tam spada, przez co zasysa powietrze z góry i bulgocze na dole - u mnie jest tak wtedy gdy zakręcę zrzut a cała woda spada przez "otwartą" rewizję - wtedy mam na dole "gazowaną"

rozwiązaniem jest zawór, którym skręcasz przepływ tak żeby w pudełku poziom podniósł się powyżej rury... (oczywiście rura pod wodą na dole) ... choć oczywiście nie znam Twojego pudełka, więc to tylko teoria ;)

opisz/sfoć - w nocy wrocę z pracy to obejrzę

I bys wygrał.

Poczytałem i doszedłem do zbliżonego wniosku i zrobiłem małe zmiany.

Rury co prawda poszerzyłem ale zamontowałem zawór na wyjsciu wiec moze byc dobrze.

Na razie czekam az klej wyschnie - czyli po pracy sprawdze czy dziala... :) :)

--

Uczciwie mowiac to talnie nie mam pojecia jakby to mogło działac.... :/

Albo woda spływa za szybko i powietrze jest zasysane albo za wolno i wtedy poziom wody w sumpie spada az do momentu kiedy pompa zaczyna charczeć z powodu niskiego poziomu wody w komorze pompy...

Nawet jeśli idealnie się wstrzelę to jesli cos przytka minimalnie odpływ to znowu sie zaczną się rozjeżdżać poziomy.

Albo czegos nie rozumiem albo tego sie nie da zrobic :/

Fotografowac mi sie nie chciało wiec zrobiłem filmik:

[ame]

[/ame]

pogadaliśmy na gadu... zaproponowałem kilka modyfikacji... wrzuć tutaj wyniki testów zobaczymy, jestem ciekaw...

zaproponowałem (albo albo, w kolejności):

- hofer gurgle buster

- tuning dursa wężykiem odpowietrzającym wnętrze rury

- dowiercenie w pudełku rewizji dla stabilizacji poziomu wody, regulowanej zaworem

... całość przy zwiększeniu przepływu co najmniej dwa razy silniejszą pompą,

jako że w mojej opinii układ zapowietrza się ponieważ pompa podająca 1200l/h jest za słaba do średnicy rur zrzutowych które są w stanie puścić prawie 3000l/h, przez co zasysają powietrze "z braku wody" ;)

• 3 weeks later...