Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Meszek, hongi w naturze osiąga 9cm. więc w warunkach akwariowych dojdzie do 12-13cm a to jest imho max. rozmiar ryby który bym wpuścił do 120cm akwarium.

Tak jak pisałem wcześniej, jest wiele czynników wpływających na to czy dana ryba się nadaje czy też nie.

Podobne rozmiary osiągają Cynotilapie i wiele osób je spokojnie hoduje w 120cm., ale np.dla M.callainos to już jest zbyt małe akwa.

Przy doborze obsad do danego akwa m.in. stosuję tą wymyśloną przez siebie tabelkę ;)

akwa do 80cm - ....nic :P

100cm - ryby nie przekraczające 10cm

120cm - do 13cm

150cm - do 17cm

200cm - do 24cm

itd...

oczywiście ryby w dorosłym wieku, hodowlane.

Dalej jest żywienie, agresja,ilość ryb/gatunków itd.,itp.

Obecny trend w "malawistyce" jest taki aby minimalne zbiorniki przesuwać o półkę wyżej tj skrajne minimum to 100 cm a nie jak kiedyś 80 cm, najmniejsze wielogatunkowe ze 100 cm na 120 cm itd ... trend jak najbardziej słuszny. Moje opisy ryb czy moje zdanie nie jest już poprawne politycznie ;). Jednak nadal będę się upierał przy zbiorniku 80 cm jako minimum. Moje doświadczenia z rybami pełnowymiarowymi w takim zbiorniku przeczą tezom że ryby się tam męczą. Oczywiście chodzi o nieliczne gatunki. Zawsze broniąc swojego zdania mam dylemat ... no bo co się tu oszukiwać pewnie, że lepiej dla ryb ( moich ukochanych ryb ) okrzykiwać minimum jako akwarium 120 cm ( taki zbiornik polecam jako minimalny, gdy ludzie bez ograniczeń finansowych i przestrzennych pytają mnie od czego zaczynać ), czy jednak posiadacza akwarium 80x35x40 należy od razu skreślić ? Osobiście nigdy tego nie zrobię bo przykładowo mój przyjaciel do chwili obecnej ma w biurze harem Saulosi 1+ 4 ( 4 lata ) i nie wygląda mi to źle optycznie a kłamstwem byłoby ocenić, że rybom coś dolega. Czują się tam dobrze. Czy w większym czuły by się lepiej ? Oczywiście, że tak. Zawsze czuły by się lepiej w 240 litrach a w 1271 litrów jeszcze lepiej. Część z was zaraz prychnie i powie "ale to nawet na oko wygląda że jest im za ciasno". Powiem wam jednak, że za ciasno to wygląda i większości ryb odpowiednio w 240 czy w 450 l. Ot taka zwykła matematyka Saulosi ( większość tyle dorasta ) ma 9 cm na 80 cm długości stanowi to 11,25 %, Pseudotropheus zebra chilumba 17 cm na 150 cm długości to 11,3 %, Labidochromis caeruleus 12 cm na 100 cm to 12 %. Mówię o optyce nie skupiam się na powierzchni dna tylko długości ryby do długości akwarium. Trudno jest jednak nie zauważyć, że harem składający się z samca i 4 samic to około 41 cm czyli nie wiele ponad 2 litry na cm ryby, a stado chilumb 1+5 to około 82 cm czyli ponad 4,5 litra wody na cm ryby, jednak niech podniesie rękę ten który ma w takim akwarium tylko harem chilumb, zazwyczaj są tam jeszcze co najmniej 2 gatunki a z 82 cm robi się około 200 cm i robi się 2 litry na cm ryby. Poza oczywiście długością ryby decydującym jest jej temperament i zwyczaje i oczywiście "Hongi" do aniołów nie należy. Czy jednak jest to ryba killer ? Nie i gwarantuje, że w 240 litrach przy odpowiedniej obsadzie będzie jej dobrze podobnie jak innym rybom. Podstawą jest dobra obsada.

Opublikowano

perez666 znalazłem coś takiego http://forum.klub-malawi.pl/labeotropheus-pseudotropheus-300l-t16764.html?highlight=obsada+375l

cytuje:"Hongi będzie zbyt duży na ten baniak.

Aurory są w Tan-malu F1,chociaż też może osiągnąć zbyt duże rozmiary,gdyż w naturze osiąga 12cm...eljot niechaj się na jej temat wypowie bo posiada te bestyjki" a chodzi tu o akwa większe niż 240l bo 300l podobne rozmiary 120/50/50

pozdro ;)

Opublikowano

Aurory to terytorialiści i choć obierają niewielkie terytoria, to na swoim terenie tolerują tylko samice w okresie tarła (lub silniejszych od siebie ;) ). W 240l ale tylko dwugatunkowo bo 1/3 akwa będzie prawdopodobnie spacyfikowana:)

Opublikowano

Z tego co czytam, co piszecie, to na bank nie ma co ryzykować i dawać Hongi bo zależy mi na kolorach, o których pisałem ale nie kosztem terroru.

A poza tym jeśli bym chciał odłowić jeden z gatunków to pewnie doszło by do restartu. :D

Zobaczę co mają w Gdańsku w Okaz i jeśli coś wpadnie mi w oko to dalej zapytam bardziej doświadczonych na tym forum.

Może zna ktoś przy okazji sklep w Trójmieście godny pyszczaków?!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam taki problem:nie wiem czy mogę trzymać w 240-ce taką obsadę:10Maingano,10Acei Ngara,10interruptusów i do tego około10 Demasonów.Proszę kolegów bardziej doświadczonych Malawistów o pomoc i dobre rady ponieważ pomimo tego,że ryby hoduję od dziecka moja wiedza na temat Malawi jest znikoma.Z góry serdeczne dzięki.POZDRAWIAMs

Opublikowano

jak podrosnąACEI NGARA mam zamiar przerzucić je do 500-tki.A czy Ngary mogą być w jednym akwa z Aulonokarami?To w 240-ce najlepiej zostawić Intterruptusy iDemasoni iczy mógłbym do nich dodać jakiś gatunek?Ostatnio Ngara mi inkubowała ale nie odławiałem.ajezeli chodzi o3-ci gatunek do 240-ki czy mogłyby byc to Membe deep?