Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo to również zależy od ilości ryb/gatunków.

Jeśli wpuścisz dwa gatunki w małych haremach to da radę, natomiast przy 3-4 gatunkach już będzie ciasno i nie polecałbym takiego rozwiązania.

Opublikowano
HHmmm, jak dobierałem obsade do 240, wszędzie mi mówiono, że jest za duży

I tu kolege Zdrowego popieram jak dotychczas zawsze sie mówiło że L hongi nadają się do akwa od 450l bo są duże

Hmm skąd taka nagle zmiana?

Opublikowano
I tu kolege Zdrowego popieram jak dotychczas zawsze sie mówiło że L hongi nadają się do akwa od 450l bo są duże

Hmm skąd taka nagle zmiana?

Że zawsze się mówiło to nie znaczy, że dobrze się mówiło.

Niby gatunek ten należy do najbardziej agresywnych ryb z jeziora ale IMO można spróbować w 240L przy opcji dwugatunkowej i drugim równie mocnym współlokatorze. Jeśli się nie dogadają z rewirami w baniaku to może być niezła sieczka przy tarle..

Opublikowano
Że zawsze się mówiło to nie znaczy, że dobrze się mówiło.

Na 100% większe akwarium im nie zaszkodziło :P

A do najbardziej agresywnych ? Przecież są inne bardziej agresywne (chocby p. polit)

Opublikowano

Meszek, hongi w naturze osiąga 9cm. więc w warunkach akwariowych dojdzie do 12-13cm a to jest imho max. rozmiar ryby który bym wpuścił do 120cm akwarium.

Tak jak pisałem wcześniej, jest wiele czynników wpływających na to czy dana ryba się nadaje czy też nie.

Podobne rozmiary osiągają Cynotilapie i wiele osób je spokojnie hoduje w 120cm., ale np.dla M.callainos to już jest zbyt małe akwa.

Przy doborze obsad do danego akwa m.in. stosuję tą wymyśloną przez siebie tabelkę ;)

akwa do 80cm - ....nic :P

100cm - ryby nie przekraczające 10cm

120cm - do 13cm

150cm - do 17cm

200cm - do 24cm

itd...

oczywiście ryby w dorosłym wieku, hodowlane.

Dalej jest żywienie, agresja,ilość ryb/gatunków itd.,itp.

Opublikowano

Eljot trzymał callainos w 240 l i dawała rade i miał spokój w baniaku. Przecież ona ma taki sam rozmiar jak Yelowek a go polecacie nawet do zbiorników długości 100 cm.Określcie się w końcu bo wprowadzacie tylko niepotrzebnie zamieszanie.

Opublikowano
Eljot trzymał callainos w 240 l i dawała rade i miał spokój w baniaku. Przecież ona ma taki sam rozmiar jak Yelowek a go polecacie nawet do zbiorników długości 100 cm.

Mylisz się, callainos w naturze osiąga 12cm a yellowek 10....

Ale widziałem yellowka pokolenia fx 15cm i trudno go sobie wyobrazić w 100cm, zawsze mówiłem, że absolutne minimum dla niego to 120cm akwa ale jesteśmy wolni i każdy robi jak uważa za słuszne (niestety).

O callainosie była swego czasu gorąca dyskusja, więc pozwól, że nie będę powtarzał...może tylko, że do 120cm bym go nie wpuścił.Nie ta kategoria "wagowa" :D

Określcie się w końcu bo wprowadzacie tylko niepotrzebnie zamieszanie.

Każdy ma prawo do swojej wypowiedzi, kilka lat spędzonych z pyszczakami, nabyte doświadczenie...

Jak ktoś chce to skorzysta z porad kolegi X, inny kol.Y a jeszcze inny zrobi po swojemu...od tego jest to forum by się dzielić doświadczeniem.

Powtarzam, sam sobie obmyśliłem taki szablon i zdaje to egzamin.Nikogo nie przymuszam by trzymał się tego niczym wyrocznia.

Opublikowano

A ja podtrzymuję swoje zdanie i bym Callainosa wpuścił. Mój 2 letni samiec miał max 12 cm, czyli urósłby może jeszcze z centymetr (jest to ryba smuklejsza i mniejsza od bardzo podobnego reda). Coś mi się wydaje że perez przesadzasz z powiększeniem rozmiarów ryb w akwa, z 9 na 13 toż to prawie 50% więcej ;). Oczywiście zdarzają się takie przypadki ale traktowałbym to jako wyjątek a nie regułę.

Opublikowano

eljot tyle mają hongi u Fuljera tj. ok.12cm.Zresztą sam je widziałeś, chociaż po ostatniej wizycie widać było, że część(tych największych) hodowli przenieśli gdzie indziej.

Edit: i nie 50 ok 20% -25% czyli normalna różnica w wielkości dzikusów a rybami żyjącymi od urodzenia w warunkach akwariowych ;)

Oczywiście nie można tak powiedzieć o wszystkich gatunkach, ale w dużej ilości przypadków tak to wygląda :P choćby acei, w naturze 14cm w akwa 17 a nawet 18cm., czy popularny saulosi 8cm w jeziorze a w akwa 10 a nawet widziałem 12cm.

Opublikowano
Edit: i nie 50 ok 20% -25% czyli normalna różnica w wielkości dzikusów a rybami żyjącymi od urodzenia w warunkach akwariowych
4 cm z 9 to nie 20 -25 % ;) bo 25% z 9 to jest 2,25 czyli max 11,25 a nie 13 a to spora różnica ;). Chyba mamy inną miarę w oku bo te u fuliera jak na moje nie miały 13 cm :) Co do Acei to rachunek się zgadza 14 + 25% daje 17,5 cm :)