Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

zabrałem się za Malawi i chciałbym zapytać doświadczonych hobbystów o pomoc w doborze obsady. Dotychczas miałem/mam akwaria ogólne ale dodatkowo ciekawi mnie Malawi.

Zależy mi na wyglądzie urozmaiconym gdyż akwarium będzie stało w gabinecie, także kolory niebieski, żółty i czerwony byłyby wskazane.

Szukam z dostępnych w Gdańsku gatunków i sam wole decyzji nie podejmować co z czym może pływać aby się nie pozabijało i by miało wspólne wymagania pokarmowe.

Pod uwagę brałem któreś z tych(czekam na inne propozycje):

1.yellow

2.rdzawy

3.saulosi coral

4.Pyszczak hełmiasty

5.PSEUDOTROPHEUS ACEI(zlotopletwe)

6.PSEUDOTROPHEUS ACEI NGARA

7.firefish

8.pyszczak perłowy

Akwa 120x40x50 - 240l

Zewnętrzny filtr: JBL E1501

Wewnętrzny: Aquael Turbo 2000 - chyba sama gąbka wystarczy, ceramika będzie tylko w kubełku

Grzała 150W Eheim

Na dnie piasek i łupek filitowy ok 40kg.

Zastanawiam się czy też będzie wapień dla łatwiejszego utrzymania pH...

Prosiłbym o propozycje pyszczaków i ilości z danego gatunku.

Nie muszą być to ryby dla początkującego akwarysty.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Z tej obsady zostaje tylko pospolity L caeruleus (yellow),I.sprengerae , i L perlmutt(pyszczak perłowy) ewntualnie za niego M maingano (niebieski) lub P neon spot

Pozostałe pysie wymienione przez Ciebie są za duże do Twojego akwa

Wewnętrzny: Aquael Turbo 2000 - chyba sama gąbka wystarczy, ceramika będzie tylko w kubełku

Tak sama gąbka

Opublikowano

OK, dzięki za pomoc.

Inne gatunki proszę polecać bo te to zamieściłem w pierwszym poście to tylko propozycja z mojej strony.

Coś w kolorze czerwonym np ? Niebieski i żółty stosunkowo łatwo połączyć z tego co czytałem na tym forum.

Opublikowano

Poza mbuna?,coś z Non mbuny imho masz zbyt małe szkło jedynie coś małego ale raczej słabo dostępnego w polsce/pomorskim jedynie tanmal lub coś ale myślę że nie ma takiej aulonki która by się nadawała na to szkło.

Opublikowano

Nie ma czerwonej Mbuna. Jeśli masz zamiar mieć ładnie a zbiornik ma być typowo dekoracyjnym to możesz pomieszać Mbuna z non-Mbuna. Do Pseudotropheus saulosi dodaj sztuczny twór jakim jest Aulocnocara rubin Red, (Red Rubin) czy Fire Fish. Karm z przewagą składników mięsnych. Jeśli jednak masz zerowe doświadczenie z pyszczkami to jest to opcja ryzykowna.

Opublikowano
Do Pseudotropheus saulosi dodaj sztuczny twór jakim jest Aulocnocara rubin Red, (Red Rubin) czy Fire Fish

Kolego Harasimi te wymienione aulonki to są potwory(strasznie duże) jak urosną

chyba do 240l się nie nadają:-)