Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To normalne że maingano rządzi u mnie też tak było do momentu aż nie przyszły M zebra chilumba luwino reef więc maingano siedzał w kącie :-)

Co do msobo to też normalne samiczki walczą i nie dają sobą pomiatać ale myślę że w końcu samiec przejmie władze w wróci wszystko do normy :-)

Opublikowano

U mnie samice saulosi dawały w kość samcowi ale później rolę się odwróciły ale niestety samczyk się już dobrze nie wybarwil;-)U maingano szykuje mi się piękny samiec już pokazuje rogi...zajął połowę akwa a saulosi większe od niego prawie dwa razy:-D

--

Meszek w twojej sygnaturze nie wspominasz o maingano:-Dchyba musisz zrobić aktualke składu w akwa;-)

Opublikowano
Mech w twojej sygnaturze nie wspominasz o mainganochyba musisz zrobić aktualke składu w akwa

Kolego matejk jesteś jedyna osobą która zwraca się do mnie po nazwisku czy to nie dziwne(a może my się znamy?)

Co do opisu nie mam maingano od tygodnia więc źle sformułowałem zdanie siedział a nie siedzi

Opublikowano
No to tak jak podają przy opisach tej rybki :-)

A "co" z nimi trzymałeś w akwarium?

Tą rybkę miałem w różnych konfiguracjach w wielu zbiornikach,którymi się opiekowałem. Osobiście u siebie miałem ją z socolofi, maingano, yellow i saulosi ale później to się zmieniało to dość elastyczny gatunek.

Opublikowano

Raczej nie sądzę że się znamy,sory jak cię urazilem pisząc Mech nie wiedziałem że to twoje nazwisko:-DPisząc na fonie szybciej pisze m e c h niż m e s z e k :-D

Opublikowano
Tą rybkę miałem w różnych konfiguracjach w wielu zbiornikach,którymi się opiekowałem. Osobiście u siebie miałem ją z socolofi, maingano, yellow i saulosi ale później to się zmieniało to dość elastyczny gatunek.

Jak sobie radził w konfrontacji z maingano? bo powiem szczerze że bardziej "upierdliwych" ryb to nie miałem ;-) nawet flavus i zebra chilumba Maison Reef przy nich wymięka.One przynajmniej "odganiały" konkurencję z własnego terenu i na tym poprzestawały, natomiast maingano nie odpuszcza. No chyba że mam takie szczęście i trafiłem na wyjątkowego agresora ;-)

Opublikowano

W konfrontacji z maingano radził sobie i bez problemu ryby koegzystowały. Generalnie miały inne zainteresowania i nie wchodziły sobie w drogę. Powiedzmy ze była to swoista równowaga sił. Maingano bardzo kozaczy gdy czuje się pewnie i jest bardzo wysoko w hierarchii ( zwłaszcza gdy dominuje w akwarium ), w sytuacji gdy z jakiś przyczyn ( np. dokooptowywane do baniaka w późniejszym czasie ) są niżej są całkiem fajną rybą. Po prostu taki maingano dominant czuje że cały baniak to jego teren ( nie rewir w ścisłym tego słowa znaczeniu ) a ze to ryba występującą pojedynczo może być uciążliwą. Dobrze jest wiec posiadać ryby które troszkę ją uszeregują i pokażą gdzie jest ich miejsce. Taki zdominowany maingano w czasie tarła wywalcza sobie kącik a że ma siłę uderzenia to nawet ryby z wyższej półki w hierarchii raczej go nie niepokoją. Mbamba może ale nie musi przeskoczyć z czasem maingano w hierarchii wielkością są zbliżone, mbamba jest trochę masywniejsza a maingano bardzo dynamiczny. Jednak zwłaszcza w obsadzie wielosamcowej mbamby będą się motywowały do pięknego wyglądu i na pewno doprowadzą z czasem do swoistej równowagi. Nawet gdy maingano zostanie dominantem nie będzie miał interesu w ostrej konfrontacji bo przeciwnik nie będzie już owieczką uciekającą na sam jego widok a walka zawsze boli obie strony. Mbamba to ryba zadziorna i waleczna. Takie ryby po prostu nie odpuszczają nawet gdy są słabsze a to skuteczny zniechęcacz na próby prześladowania.

• Dziękuję 1
Opublikowano

harisimi - Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :-)

Dziś "obudził się" msobo Wf i zaczął rządzić :-). Zobaczymy co z tego wyniknie - może w końcu samice coś zaczną nosić :-)

Małe - a nawet powiedziałbym "bardzo małe"- mbamb-y już pływają :-). Mam ich 8 - zobaczymy co z tego urośnie :-). Jak na razie to nie wyglądają oszałamiająco ;-)