Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Problem z filtrem polega na tym,że w ogóle nie zbiera nieczystości z akwarium.

Myślałem,że jest po prostu za słaby na moje akwarium (360l).

Postanowiłem więc kupić wydajniejszą wersję 2000.

Pochodził kilka dni i to samo...Gąbka po wyjęciu i wymyciu nie miała ŻADNYCH zanieczyszczeń.

W słabszym modelu,który chodzi już u mnie miesiąc tak samo.Wyciągnąłem gąbka i była czysta.

Wydaje mi się,że nie o to chodzi w filtracji...Piasek pełen odchodów a gąbki w obu filtrach czyściutkie.

Nie wiem co robię źle.Może to złe ustawienie filtra?Próbowałem z dołączoną ceramiką i bez.Efekt jest taki sam.Obniżałem filtr i podwyższałem.Efekt...ten sam.

Proszę poradźcie co mam z tym zrobić bo odmulanie dnia co 3 dni jest męczące.

Opublikowano

Cyrkulatora niestety żadnego nie posiadam.

Aktualnie mam podpięte oba filtry obok siebie.A czy nie powinno być tak,że ten filtr sam sobie ściąga nieczystości?Czy pomogło by coś jeśli bym kupił jakąś gęstszą gąbkę?

Ta standardowa od Aquaela to jakiś badziew jest...

Opublikowano

Jak masz filtr wysoko to wiadome że ci z ziemi kupska nie podniesie. Jeżeli zaś cyrkulacja będzie kiepska i odchody nie przepłyną koło filtra to nie ma opcji żeby filtr je wyłapał.

Opublikowano

Musisz kombinować bo w każdym akwarium woda będzie inaczej krążyła.

Ja mam wylot z kubełka z lekko zmiażdżoną końcówką (co by lepiej dmuchał) skierowany z jednego rogu akwa w drugi po przekątnej. Wylot z wewn. filtra (filtr umieszczony na bocznej szybie) skierowany na drugi bok dodatkowo ten sam wylot skierowany jest lekko do góry poprzez końcówkę kierującą. Dno mam czyściutkie, rzadko kiedy muszę odmulać, gąbkę z filtra czyszczę przy każdej podmianie bo jest zapchany na maxa.