Cetnarki Opublikowano 27 Kwietnia 2012 #1 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Dzien dobry mam powazny problem samiec MELANOCHROMIS AURATUS od kilku dni robi sie ciemny jak mial piekne zywe kolory tk teraz mi czarnieje a dzisiaj wlasnie wylowilam samice ktora ledwo dycha i plywa dogory brzuchem chcialam nadmienic iz wczesniej tzn.jakis miesiac temu mialam male z tej parki ale niestety zostaly zjedzone BLAGAM POMOZCIE CO IM DOLEGA BO JA ZPANIKOWALAM
grzesiekk Opublikowano 27 Kwietnia 2012 #2 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 To jakiś żart ? prowokacja ? http://aqua-project.eu/images/galeria/Galeria%201/duze/Melanochromis%20auratus.jpg
mutra Opublikowano 27 Kwietnia 2012 #3 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Najpierw podaj : Litraż akwarium, filtracja, obsada, parametry wody i żywienie.
marek_z_81 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 #4 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Grzesiekk ładnie to tak się nabijać z nowej koleżanki? MELANOCHROMIS AURATUS od kilku dni robi sie ciemny jak mial piekne zywe kolory tk teraz mi czarnieje Witaj. Będzie się robił coraz ciemniejszy bo to wybarwiający się samiec, samica pozostanie taka jaka jest. Parka wygląda tak jak w linku u Grześka, ten ciemny to właśnie samiec. Twój będzie wyglądał tak samo. Btw. w jakim akwarium je trzymasz(?) bo ta ryba rośnie dość duża.
Cetnarki Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 moja obsada to 2* MELANOCHROMIS CYANEORHABDOS - MAINGANO 2* yellow 2*MELANOCHROMIS AURATUS ( juz raczej jedna bo samiczka ledwo zyje) Akwarium mam 240l poza tymi rybkami jeden glonojad i to wszystko Parametrow wody niestety niesprawdzam prócz tem.27stopni filtracja mam 2 filtry jeden wewnetrzny drugi zewnetrzny i napowietrzacz Maja pelno jaskin i schowkow Mam nadzieje ze niejst im zle skoro 6 na 240l A karmione sa platkami dla pyszczakow suchymi.
grzesiekk Opublikowano 27 Kwietnia 2012 #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Grzesiekk ładnie to tak się nabijać z nowej koleżanki? No wiem, wiem, ale jakos tak automatycznie mi sie skojarzyło z tym statkiem w awkarium w Galerii. Koleżanko, - obsada kompletnie nietrafiona. Yellow miesożerny, Auratus roślinożerny. - akwarium za małe dla Auratusa - pyszczaki trzymamy w haremach a nie w parach - glonojad to nie ten biotop. Zalecenia: Oddaj Auratusa bo z tego nic nie będzie. Skup się na yellowkach i Maingano uzupełnij obsade Pani auratus pewnie pobita przez męża bo nie miał zbyt dużego wyboru samic : / A Pan Auratus czerniej bo ten pyszczak tak juz ma że staje się czarny gdy dorośnie
Cetnarki Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor #7 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Wiec ile powiino byc pyszczakow w 240l jakbym zostawila yellowki i maingano???
grzesiekk Opublikowano 27 Kwietnia 2012 #8 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Maingano zajmie sobie dolne rejony akwa. Trzymałbym 1 samca i ze dwie samice bo to teoretycznie samotnik Yellow bedzie pływał w toni. Układ 1-4, 1-5 czy coś koło tego dałby rade. Ale i tak wszystko wyjdzie w praniu. 10 ryb w takim akwa to mysle ze max.
Rekomendowane odpowiedzi