Skocz do zawartości

Nowe akwarium 120x50x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jako że to mój pierwszy posta na wstępie witam i pozdrawiam wszystkich.

Kupuję na dniach szkło 120x50x50 i zastanawiam się nad malawi.

Nie znam tego biotopu gdyż przez kilkanaście poprzednich lat miałem w domu

wszystko oprócz tanganiki i malawi.

W związku z tym mam pytanie - co proponujecie za obsadę do tego szkła.

Najlepiej na początek ryby łatwe w hodowli tak abym na początku nie zraził się do tego biotopu. Mogą to być nawet najbardziej pospolite pyszczaki które ma każdy. Z czymś trzeba wystartować. Z czasem jak nabiorę większego doświadczenia to się obsadę zmieni.

Na dno piasek kwarcowy, skałki i czy coś jeszcze dawać??.

Filtr to kubełek JBL E 1501 (co o nim sądzicie??), grzałka jakieś 300w plus oświetlenie. Czy standardowe oświetlenie z pokrywy 2x30w będzie dobrze czy za mocne??

Proszę o pomoc. Początki zawsze są najgorsze i stoją pod wielkim znakiem zapytania. Dla znawców tematu jest to 5 minut al dla mnie jest za dużo tych wszystkich informacji. Jeszcze żeby tego było mało to każda jest inna.

Interesuje mnie najbardziej propozycja obsady, ile których ryb, jakich unikać błędów na starcie, jakie skałki.

Ogólnie będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Dziękuje.

Opublikowano

na początek polecam poczytać http://forum.klub-malawi.pl/faq.php.http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html tutaj są kilka zestawow ryb do każdego zbiornika może znajdziesz coś dla siebie,chociaż masz bardzo duży wybór gatunków do takiego akwa.Malawi wcale nie jest takie skomplikowane a gatunki imo wszystkie należą do pięknych i łatwych w hodowli:-D.Piasek jak najbardziej tak proponuje piasek kreisel z leroy merlin za 8zł za 25kg ale to jest kwestia co ci się podoba to samo że skalkami fajnie wygląda serpentynit,nie polecam lupkow i wapieni filipinskich ale jak pisałem wcześniej decyzja należy do ciebie.Ryby wybieralbym gatunki takie do 12cm.

Opublikowano

Ja zaproponuje najpierw przeczytanie Malawi FAQ i gwarantuje ze znajdziesz tam wiele odpowiedzi na Twoje pytania. Do obsady baniaka masz jeszcze troche czasu (urzadzenie akwa+dojrzewanie = circa 30dni.);)

Kubelek spoko da rade ale nie jako jedyny, musisz tez pomyslec o filtracji mech.

Oswietlnie wystraczy, grzalka tez, co do wystroju kwestia gustu, moze Galeria bedzie pomocna.