Skocz do zawartości

Czy mogę wpuścić pyszczaki do nowego "domu"?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nadszedł dzień,że podłączyłem w końcu nowe akwa 360l.

W związku z tym chciałem zapytać czy mogę do niego włożyć ryby z poprzedniego akwarium?

Nowe zalałem kranówką i około 30 litrów ze starego akwarium oraz dodałem Sera nitrivec i włożyłem filtr z poprzedniego akwarium.Nowe jest zalane wodą 2 dni.

Na opakowaniu sera nitrivec jest napisane,że ryby można wpuszczać po 24 godzinach,ale chciałem się upewnić.

Woda była bardzo mętna po dodaniu nitrivec'a,ale przejrzystość się juz poprawiła poniżej zdjęcie:

20120421155410.jpg

I mam jeszcze jedno pytanie a nie chcę bałaganić i zakładać nowego wątku.

Zauważyłem dzisiaj w starym akwarium coś takiego na kamieniu:

20120421155307.jpg

Co to za glon??Mam nadzieję,że nie sinice...

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam

Opublikowano

A co z filtrami? Jeśli zostały bez płukania przeniesione z poprzedniego akwarium to wg. mnie możesz zasiedlać akwarium. Tylko przydałoby się zrobić im jakieś kryjówki.

Opublikowano

Filtry zostały przeniesione bez płukania.Kryjówki zrobię ale i tak muszę dokupić kamieni i żwiru bo jednak dno sporo większe od starej 112l

Dla upewnienia się czy w alwarium jest bezpiecznie wpuściłem dwa głupiki aby mi pysie nie pozdychały ;)

Mam pytanie co do tego glona na kamieniu jeszcze.

Czy to jest sinica czy jakiś nieszkodliwy glon?

Pozdrawiam

Opublikowano

Wytłumacz mi bo nie za bardzo się łapię w tym co piszesz.

Czy Ty pytasz czy możesz zasiedlać puste akwarium, a później chcesz dodawać tło, dekoracje i piasek :o

Jeżeli tak to trochę chybiony pomysł jak dla mnie.

Nie dość że stres niesamowity dla ryb to jeszcze niebezpieczeństwo ze je pozabijasz.

Urządź wszystko ładnie tak jak ma być, sprawdź parametry i możesz zasiedlać.

Cierpliwości.

Opublikowano

Chodziło mi o wpuszczenie ryb do akwarium już urządzonego w którym woda wlana była 4 dni temu z filtrami z poprzedniego akwarium.

Wszystko już urządzone,ale zastanawia mnie zachowanie pyszczaków.

Siedzą ciągle w jednym rogu zamiast pływać po całym akwarium i ciągle tylko w górę i w dół pływają...

Zamieszczam link do filmu:

[ame]

[/ame]

Co mam zrobić żeby pływały normalnie?

W jednym rogu pływają od momentu jak wpuściłem je do nowego zbiornika.

Opublikowano
  raffmal60 napisał(a):
Chodziło mi o wpuszczenie ryb do akwarium już urządzonego w którym woda wlana była 4 dni temu z filtrami z poprzedniego akwarium.

Wszystko już urządzone,ale zastanawia mnie zachowanie pyszczaków.

Siedzą ciągle w jednym rogu zamiast pływać po całym akwarium i ciągle tylko w górę i w dół pływają...

Zamieszczam link do filmu:

Co mam zrobić żeby pływały normalnie?

W jednym rogu pływają od momentu jak wpuściłem je do nowego zbiornika.

Ja to przerabiałem ostatnio ,po czterech dniach zaczęły pływać już normalnie,muszą się przyzwyczaić do nowego otoczenia.