Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc.

Po 6 godzinach bojów udało mi sie wyciąć wzmocnienie poprzeczne i wymontować tło. Trafiłem jednak na niespodziewany problem. Magiczny srodek do usuwania silikonu okazał sie totalnym badziewiem. :(

Na wzmocnieniach wzdłużnych oraz na wzmocnieniu poprzecznym została wartwa silikonu ktorej nic chemicznego nie chce ruszyc/rozpuścić. Skrobanie i wycinanie tego to prawie syzyfowa praca ktorej chcialbym uniknąć jesli sie tylko da.

Czy myslicie/wiecie, ze mozna po lekkim przycieciu tego starego silikonu połozyc na niego dodatkową wartwe nowego silikonu i poprostu skleic bez usuwania starej warstwy?

Sprawa jest o tyle pilna ze wszystko musi byc skonczone maksymalnie do niedzieli wieczorem. :( :( :(

Opublikowano

Ja też po wycięciu wzmocnienia w mojej 450-tce nie mogłem doczyscic dokładnie ze starego silikonu. Nakleiłem na te pozostałości nakładając troche większą warstwe silikonu i fajnie się wszystko rozeszło po dociśnięciu. Wszystko ok już 1,5 roku. Tylko pamiętaj zeby dobrze zaschło, nie zalej do pełna za wcześnie. Czym grubsza warstwa tym dłużej.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Usunąłem ile się da nożem i nałożyłem nową warstwę silikonu. Mam nadzieję, że to będzie się trzymać bo mnie rodzina powiesu jak coś puści... :)

Send from GalaxyTab

Opublikowano

Oj dajcie spokój :) Użyłem noży do tapet (i do innych rzeczy) i wyciąłem 80-90% starego silikonu. Poszło nad podziw łatwo.

Zupełnie niepotrzebnie się tym martwiłem. Teraz tylko pozostaje liczyć, że przylkeiłem wzmocnienie tak, że za 2 dni wszystko się nie rozsypie.

Send from GalaxyTab

Opublikowano

Ja zwykle robię podobnie, zeskrobuję jak najwięcej a na resztę kładę usuwacz silikonu firmy Tytan. Taka pasta na bazie kwasu fosforowego czy coś tam, od tego silikon pęcznieje i daje się łatwo usuwać. Potem tylko umyć denaturatem.