Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Tak jak wspomniałem w innym temacie miałem w planach większe akwarium.

Udało się zakupić 360L 120x60x50.Do zestawu dostałem dwa kubełki Eheima 2026 i jakiś chiński bubel HW-303B.

Czy te dwa filtry dadzą radę przy 10-12 saulosi?

W planach miałem dokupienie Eheima 2075 a sprzedanie chińczyka.

Czy konfiguracja eheim 2026 i 2075 będzie ok do takiego litrażu?

Na końcówki rur zasysających włożę gąbki żeby się syfy nie zbierały w kubłach.

Obecnie w 112 l mam tetrę ex700 ale za około tydzień pozbywam się akwarium wraz z osprzętem.Zresztą słyszałem o cieknących tetrach więc wolę się jej pozbyć niż obudzić z ręką w nocniku :)

Opublikowano
Witam.

Tak jak wspomniałem w innym temacie miałem w planach większe akwarium.

Udało się zakupić 360L 120x60x50.Do zestawu dostałem dwa kubełki Eheima 2026 i jakiś chiński bubel HW-303B.

W planach miałem dokupienie Eheima 2075 a sprzedanie chińczyka.

Czy konfiguracja eheim 2026 i 2075 będzie ok do takiego litrażu?

Na końcówki rur zasysających włożę gąbki żeby się syfy nie zbierały w kubłach.

Obecnie w 112 l mam tetrę ex700 ale za około tydzień pozbywam się akwarium wraz z osprzętem.Zresztą słyszałem o cieknących tetrach więc wolę się jej pozbyć niż obudzić z ręką w nocniku :)

To nie jest taki bubel jakby ci sie wydawalo i spokojnie da rade.;)

Oczywiscie to twoj wybor i zrobisdz jak chcesz, ale filtry HW to sa calkiem dobre filtry i jak poszukasz to znajdziesz wiele osob ktore ich uzywaja i sobie chwala.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Czyli myślisz żeby zostawić te filtry w takiej konfiguracji jak są?

Problem w tym,że osoba od której kupowałem dała mi te filtry bez żadnych wypełnień.W eheimie była tylko gąbka a w tym HW nic nie ma...

Do eheima kupiłem sera biopur ale do 360l będzie chyba za mało.

Jakie wkłady ceramiczne są godne polecenia?

I o co chodzi z tą lampą UV w chińczyku?Daje ona coś?

Opublikowano

Zasugerowałem się po prostu konfiguracją poprzedniego właściciela i założyłem,że skoro on miał dwa kubły to ja też będę musiał mieć dwa.

Tym bardziej,że on bardziej nastawiony był na akwarium roślinne a pyszczaki jednak trochę brudzą...

Opublikowano

IMHO jezeli tylko z ta iloscia ryb to spokojnie dadza rade te dwa.Chinczyka napchaj wata albo gabka i bedzie robil za mechanika, EHEIM zasyp ceramika i bedzie jako biolog.

Oczywiscie jest to moje zdanie i niekoniecznie musisz sie do niego stosowac.;)

Opublikowano
Tylko kubeł jako mechanik to kiepski wybór

Mógłbyś to rozwinąć, jakieś konkretne dane, skąd masz te informacje, robiłeś testy,chciałbym wiedzieć dlaczego reszta świata się myli?!

Opublikowano

Proponuje samemu użyć funkcji szukaj z fraza "filtracja mechaniczna" może sie koledze oczy otworza, nie wszyscy chca cieszyc oko wielka gąbka wisząca w akwa a jej zaletach nad kubełkiem chętnie posłucham. Jesli kolega chce to wrzucę cytaty z archiwum.

Wiec ponaiwam, prosze o "konkretne dane"