Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym uzyskać od was pewne informacje co do obsady. Otóż w moim zbiorniku chcę trzymać dwa gatunki pyszczaków. Mam przygotowaną listę rybek ale nie wiem tylko jednego - które mogę bezpiecznie ze sobą połączyć w jednym zbiorniku. A więc proszę abyście pomogli mi z wyborem. Zależy mi na kilku wariantach (abym u hodowcy mógł "trochę poprzebierać")

Z góry dziękuję za pomoc

A oto interesujące mnie ryby:

Pseudotropheus saulosi

Melanochromis cyaneorhabdos

Cynotilapia afra

Pseudotropheus demasoni

Labidochromis sp. Mbamba

Melanochromis dialeptos

Pseudotropheus sp. Elongatus

Iodotropheus sprengerae

Opublikowano

saulosi - maingano

saulosi - afra(jaka?)

saulosi - rdzawy

saulosi - dialeptos

maingano - afra

maingano - mbamba

maingano - elongatus(jaki?)

maingano - rdzawy

afra - rdzawy

demasoni - dialeptos

elongatus - rdzawy

mbamba - rdzawy

dialeptos - rdzawy

Opublikowano

? No przecież wszystkie ryby wybrałem z bazy ryb. I wszystkie do 10 cm Więc albo baza jest do dupy, albo ... nie znam przyczyny dla której karzesz odrzucić te dwa gatunki. W bazie nie znalazłem Afry większej niż 10 cm Rozwiń proszę trochę tą decyzję

Pozdrawiam

Opublikowano

Baza jest do poprawki, co już mówię od dawien dawna :P Ktoś ją skopiował jak leci i tyle w temacie...

Nie określiłeś się jakie odmiany afry czy elongatusa bierzesz pod uwagę, tylko napisałeś ogólnikowo.

Np."elongatus chailosi" potrafi osiągnąć 14cm więc absolutnie odpada.Zresztą większość elongatusów, może poza neon spotem.Od biedy może być mpanga czy ornatus...

Tak samo afry, zdecydowania większość osiąga 12cm, jedynie z przedstawicieli Cynotilapii który jako tako by się nadawał jest axelrodi.