Skocz do zawartości

dojrzewanie ze świderkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Od kilku dni mam problem ze ślimakami świderkami.Większość z nich powychodziła na powierzchnie piasku,siedzą na kamieniach i tle.Nie wygląda to za fajnie.Co może być przyczyną takiego zachowana?Pozdrawiam.

Opublikowano

parametry są dobre,powiem tak że gdy oświetlenie jest wyłączone to siedzą w piachu ,gdy się włączy to wtedy wychodzą,woda jest też dobrze natleniona,widać to po zachowaniu ryb.

Opublikowano
Gdzieś czytałem, że świderki reagują na pogorszenie parametrów. Sprawdź jakie masz u siebie. Mogą też po prostu żerować.

Chyba sobie za przeproszeniem jaja robisz ;) One żyją nawet w garści mokrego piasku, w zasyfionych filtrach, w kubłach..w korpusie pompy! są nie do zajechania.W nocy wychodzą raczej za żarciem.

Opublikowano

nabe, po prostu gdzieś o tym czytałem i przytoczyłem. To było już dość dawno i nie pamiętam gdzie. U siebie mam świderki, ale nie jest ich dużo i takiego zachowania nie zaobserwowałem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Chyba sobie za przeproszeniem jaja robisz ;) One żyją nawet w garści mokrego piasku, w zasyfionych filtrach, w kubłach..w korpusie pompy! są nie do zajechania.W nocy wychodzą raczej za żarciem.

Też gdzieś coś takiego czytałem. Sam wrzuciłem świderki do dojrzewającego akwarium. W momencie skoku NH3 i NO2 niemalże wyszły ponad wodę. Początkowo myślałem, że szukają żarcia, którego oczywiście nie było bo niby skąd, ale gdy tylko zbiornik dojrzał schowały się do piachu. Zbieg okoliczoości? Może zasłabły :). Aktualnie baniak działa jakieś 2 miesiące i czasami gdzieś przy dnie zobaczę jednego. Najczęściej rozpoznaję ich bytność rano po śladach na piasku.