Skocz do zawartości

dojrzewanie ze świderkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To dodam,że przy wpuszczaniu ryb do zbiornika należy je odpowiednio zaaklimatywać, wyrównać pH i temperaturę wody, wg. mnie to będzie ważniejsze na początku niż 5ppm azotanów w tą czy w tamtą.

• Dziękuję 1
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.Jako że zmuszony byłem restartować akwarium (180l) chciałbym podać przebieg aktualnego dojrzewania tj;

18.12-zalany zbiornik,uruchomiony filtr fluval 305 (ceramika +zeolit)

19.12- dodanie 25ml uryny

21.12-wlanie sera nitrivec

23.12-pierwszy pomiar NH3/NH4-0,05ml/l

NO2-poza skalą jbl

28.12 (wczoraj)-NH3/NH4-0.00

PH-8.0

KH-6

GH-12

NO2-0.025

NO3-25mg/l

(wszystkie testy robione firmy sera, oprócz NO2-JBL)

Mam zamiar jeszcze wlać Prodibio BIO DIGEST.

Możliwe że akwarium tak szybko dojrzewa?,czy to zmierza już ku końcowi?za pierwszym razem trwało to 4 tygodnie tylko że startowałem bez uryny.

Opublikowano

Trochę dziwne że po wlaniu uryny był tak niewielki skok NH3/4 i z NO2 poza skalą

NO3 praktycznie nie wzrosło (czym mierzysz NO3 0,25:shock: ) ? Piszesz że robiłeś restart a czy kubeł czyściłeś, czy działał?

Opublikowano

Coś bardzo szybko, może może uryna z dopalaczem ;) Poczekałbym z tydzień i jeśli nic się nie zmieni, poza NO3 :), pomyślał o zarybianiu (biodigest dodaj jak wpuścisz ryby).

Opublikowano

OK.w następną sobotę zrobię jeszcze raz testy i jak będzie w porządku to w niedziele jadę na giełdę akwarystyczna i zarybiam ps. saulasi + rdzawe.

Opublikowano

Witam.17 dzień dojrzewania tj;

ph-8.0

kh-7

gh-12

nh4/nh3-o

no2-0.025

no3-25mg/l

Czy przy takich parametrach mogę częściowo już zarybiać?

Opublikowano
Czy przy takich parametrach mogę częściowo już zarybiać?
Ja bym wpuścił cześć obsady, zwłaszcza że masz pod ręką biodigest. Dalsze czekanie spowoduje że bakterie posną z braku pożywki i tak czy owak bujnie parametrami po zarybieniu.