Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pare pytań co do mojego baniaka.

240l pod akwarium polozylem sklejke utwardzana 3cm na sklejke przykleilem pianke 5 mm (nie wiem czy dobrze zrobiłem) ponieważ kupiłem używany baniak ale w bdb stanie, i mam 1cm różnicy poziomu wody miedzy jedna a druga ściana akwarium.serpentynit zeszlifowalem spody żeby były płaskie posmarowalem sylikonem akwarystycznym i podkleilem styropianem 1cm zasypalem 40kg piaskiem.

Proszę o porady czy dobrze zrobiłem bo nie jestem pewny i czy różnica wysokości wody o 1 cm ma duże znaczenie przy takim litrazu?

Opublikowano

nie mam bo zbiornik leży na solidnej komodzie ale jutrp s[rubuje ją podnieść podnośnikiem i wypoziomować

--

jeszcze co do mojego zbiornika jest z 8mm szkła i wzmocnienie tak samo z 8mm,

wzmocnienie jest wklejone 9cm odstępu od obydwu ścian bocznych czyli ma 101-102cm dł czy to wystarczające i bezpieczne wzmocnienie?

I czy to normalne ze od naprężeń wody akwarium na środku jest o 5mm szersze niż po bokach?

Opublikowano

Pomierzyłem odległość tafli wody od górnej krawędzi szkła i wyszło tak:

- tył lewy 5,3cm,

- tył prawy 4,7cm,

- przód lewy 4,4cm,

- przód prawy 4cm,

i tak jak wyżej napisałem zbiornik stoi na macie 5-6mm,

czy mam spróbować to jakoś wypoziomować czy lepiej zostawić, bo mam małego stracha jak poczytałem o popękanych akwariach!?

Opublikowano

Jak masz mozliwosc to przelej wode np. do wiader/beczki, w ostatecznosci moze byc czysta wanna i pozniej ta sama wode wlej do akwa.Jak masz juz dzialajace filtry to przeloz je do wody i tez niech pracuja caly czas.

Opublikowano

A co do wzmocnień w moim akwarium to czekam dalej na odpowiedzi.

Bo trochę się naczytalem o kiepskich wzmocnieniach!

I czy to normalne że na środku zbiornika od ciśnienia wody jest 5mm szerszy niż boczne ścianki?