Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam zbiornik 120x50x60 dwa razy maylandia red red miała ikrę nie wiem czy dobrym rozwiązaniem jest kupno siatkowego dużego kotnika na allegro i włożenie go do ogólnego zbiornika i tam umieszczenie samiczki jak to widzicie ?

Opublikowano

Po pierwsze to, zadaj sobie pytanie czy bedziesz mial co zrobic z narybkiem?

Jezeli nie to zostaw samice w ogolnym i zdaj sie na nature.;)

Kotnik siatkowy, sprawdza sie tylko na poczatku, pozniej jezeli chcialbys odchowac ryby to juz powinienes zapewnic im drugie akwa gdzie moglby rosnac i rozwijac sie.

Opublikowano

Masz rację, na narybek mam chętnego w sklepie zoologicznym ,po osiągnięciu przez nie przyzwoitych rozmiarów 3-4 cm.Akwarium na małe ok 30 litrów też się znajdzie. Mnie chodzi o to czy lepsze warunki do wyklucia będzie miała w ogólnym w kotniku z siatki czy szykować porodówkę w osobnym i teraz też nie wiem czy tak jak się tu pisze czekać te trzy tygodnie i odławiać ją przed samym wykotem czy po tarle

Opublikowano

Ale i tak to nie zmienia faktu, że narybek należałoby przerzucić do odrębnego akwarium-kotnika. Nie będziesz przecież trzymał maluchów w kotniku siatkowym aż podrosną do 3-4 cm zwłaszcza, że zapewne w niezbyt odległej przyszłości inna samica będzie inkubować.