Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Zacznę od tego, że nie wiem w jakiej częstotliwości podawać pokarm wybarwiający oraz inne dodatki jak np warzywa: brokuł, groszek zielony, sałata, szpinak (ugotowane czy sparzone?) lub makaron, płatki owsiane.

Dodam że na co dzień podaję spirulinę i hikari staple. Karmię dwa razy dziennie, osobniki młode yellowki i maingano (czy lepiej 3 razy na dzień?).

Opublikowano
brokuł, groszek zielony, sałata, szpinak (ugotowane czy sparzone?) lub makaron, płatki owsiane
Tych rzeczy wcale bym nie podawał a zamienił na pokarmy mięsne suche, mrożonki (z pewnego źródła) + w miarę możliwości żywe robale ( nie podawać ochotki rureczników i serc wołowych). Dla twoich ryb pokarmy mięsne powinny stanowić podstawę.
Opublikowano

O jejku to co mam podawać? Spirulina to chyba obowiązek nie? A hikari staple jest mięsny wg tabeli i opisywany jako dobry jako podstawowy pokarm do codziennego karmienia. Czy pokarmy suszone oraz liofilizowane będą dobre? Jeśli tak to jakie ew jakie mrożonki?

Opublikowano
Czy pokarmy suszone oraz liofilizowane będą dobre
Moje ryby tych pokarmów nie chcą jeść, mrożonki -artemia, cyklop, larwa czarnego komara, kryl. Pokarmy suche które polecam dodać do tych co masz: naturefood premium cichlid M, O.S.I. Cichlid, Dainichi ultima (jak uda się kupić). Niekoniecznie wszystkie;)
Opublikowano

Czy pokarmy naturefood i o.s.i. nie mają podobnego składu do staple? Ponieważ nie chcę nic dublować i wolę kupić wtedy jakieś mrożonki (muszę stopniowo dokupywać nowe pokarmy z oczywistych względów). Czy kryl nie będzie za duży dla młodych pyszczaków? Czy lepszy będzie cyklop (wiem że ma właściwości wybarwiające ale nie wiem który bardziej wartościowy) co do larw komara to podobno jest to krytykowane, ale nie znam się. Który pokarm w takim razie kupić w pierwszej kolejności?

Opublikowano

NF i O.S.I to jedne z najlepszych pokarmów, czy skład podobny ? nie analizowałem ale sposób produkcji i procent składników wartościowych zapewne inny (poczytaj i przeanalizuj). Nie wiem jakiej wielkości masz ryby, jak maluchy to mogą mieć problem z większym krylem. Larwa czarnego komara to coś innego niż krytykowana ochotka (też larwa komarowatych ;))

Opublikowano

Witam. Podłączę się do tematu. Też zastanawiam się jakie mrożonki kupić i jak urozmaicać dietę, czy makaron jest dobry dla yellow? Czy coś innego podawać? No i ktoś poleca jeszcze jakieś inne mrożonki. Jakieś witaminy?