Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałem zaprezentować sam początek mojego zbiornika, założenie było prosto i skromnie. Co sądzicie o takim wystroju?

Filtracja:

HW-402B + na razie aquael 260l/h, docelowo cos mocniejszego

belka oświetleniowa + świetlówka 30W grolux

podłoże: drobny żwirek marmurkowy, piaskowce, wapienie

post-12219-14695713254422_thumb.jpg

Opublikowano
Co sądzicie o takim wystroju?

Niezbyt wygląda jak miesza się różne kamienie,

Mógł by znaleźć się jakiś wyższy kamień

Dla mnie coś za bardzo ułożone.\Jednak to tobie ma się podobać a nie nam - no chyba ze robisz akwarium wystawowe.

Opublikowano

Planowana obsada:

1+4 yellow, 1+4 mainghano

a co do wystroju, to też miałem wrażenie, że trochę "ułożone" ale jakoś tak wyszło, być może coś się jeszcze zmieni, jak się pojawi pomysł. Zastanawiam się ewentualnie nad jakimś anubiasem (2-3 szt), zobaczymy

Opublikowano

Nie, właśnie problem w tym, że aparat mi strasznie przekoloryzował na "cukierkowo", w rzeczywistości tak nie jest. A i zapomniałem dodać, że belka posiada jeszcze jedną świetlówkę niebieską 30W (na fotce akurat nie była włączona.

--

A mam jeszcze jedno pytanie, czy można dodać coś do krystalizacji wody? Mam lekką mgiełkę a akwa pracuje ponad tydzień, podłoże wypłukane, ale na pewno nie do super stanu. Na samym początku poszedł uzdatniacz JBL i nitrivec. We wcześniejszym akwa ogólnym miałem wodę krystaliczną, szczególnie po dodaniu soli akwarystycznej, ale z tego co wyczytałem, w tym przypadku sól odpada z róznych pwodów, czy jest tak rzeczywiście? Co polecacie? W grę wchodzi również odczekanie.

Opublikowano

Grolux daje właśnie takie światło jakich dużo na sławnej ulicy w Amsterdamie ;)

Może trochę aparat dołożył, ale grolux daje różową poświatę.Ładnie rośliny przy nim rosną, miałem ją kiedyś w akwa SA.

Opublikowano
A mam jeszcze jedno pytanie, czy można dodać coś do krystalizacji wody? Mam lekką mgiełkę a akwa pracuje ponad tydzień, podłoże wypłukane, ale na pewno nie do super stanu. Na samym początku poszedł uzdatniacz JBL i nitrivec. We wcześniejszym akwa ogólnym miałem wodę krystaliczną, szczególnie po dodaniu soli akwarystycznej, ale z tego co wyczytałem, w tym przypadku sól odpada z róznych pwodów, czy jest tak rzeczywiście? Co polecacie? W grę wchodzi również odczekanie.

Proponuję ostatni wariant, odczekanie.

Opublikowano

Poczekaj aż się ustoi, możesz się posiłkować wkładem z waty do filtra. Wystrój bardzo ascetyczny i widać "rękę twórcy" ale najważniejsze żeby ryby miały kryjówki i ostatecznie to Tobie ma się podobać.