Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od ponad 1,5 roku mam Wromaka 240l i „odpukać” nic złego się z nim nie dzieje. Przyznam, że temat opisujący problemy z tymi zbiornikami znalazłem na forum na długo po zalaniu mojego zbiornika. Jakiś czas musiał upłynąć zanim przestałem kontrolować jego wzmocnienia 2 x dziennie ;)

Tak na marginesie – to mój pierwszy post na tym forum, więc chciałem się przywitać i pozdrowić forumowiczów.

Opublikowano

patrzyłem na nie wczoraj i pewnie bez tego wzmocnienia też by się nie rozpadło, ale gadałem dzisiaj z kumplem, i mi załatwi tą poprzeczkę za darmo..

Kwestia wydania 7 zeta na silikon czarny akwarystyczny.

Opublikowano

Ja do mojego akwarium (identyczne jak w tytule wątku) wsypałem ok. 22 kg piasku kwarcowego „Kreisel” o gradacji 0.8-1.2mm. To prawie cały 25 kilogramowy worek (taki biało-pomarańczowy, papierowy), który kupiłem w Castoramie za jakieś 8 zł. Pozwala to położyć ok. 5-6 centymetrową warstwę w całym akwarium (biorąc pod uwagę, że mam dość dużo sporych kamieni na dnie).

Plusy: niska cena, barwa – jest żółtawy i nie jest straszliwie jasny, więc nie ma efektu „oślepienia” po włączeniu świetlówek.

Minusy: konieczność wielokrotnego płukania piasku przed wsypaniem go do akwarium (sporo się trzeba poschylać nad wanną i trochę wody jednak w kanał idzie).

Jeśli chodzi o gradację ziarenek to ma ona i wady, i zalety:

Plusy: nie drobny nie gruby, lecz w sam raz ;)

Minusy: jeśli filtry robią w akwa wirówkę, piasek się jednak „przesypuje” z miejsca na miejsce (mogą robić się coś a’la wydmy), ryby dość łatwo w nim kopią (no ale tu akurat nie ma się co dziwić) i trzeba bardziej uważać przy odmulaniu (lubi zaciągnąć piasek do wężyka).

Podsumowując: „minusy” nie są takie straszne i są łatwo rekompensowane przez „plusy” takiego rozwiązania. Ja osobiście polecam.

Opublikowano
W kwestii piasku zapraszam do innego tematu. Kolejne OT zaliczą kosza ;)

okej idę do działu podłoża, zastanawiać się co wsypać do akwarium.

Pozdrawiam.

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA---- lub do kosza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.