Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kilka dni temu kupilem filtr wewnętrzny Weipro 2500 (wyczytałem na róznych forach ze niezle daje rade), pracuje on jako filtr mechaniczny. Przyznaje że generuje on bardzo duzy ruch wody, wydaje mi się ze za duzy. co o tym myslicie, ma ktoś doświadczenia z tym filtrem w akwa 357l? No i jest bardzo głośny, w nocy nie daje spac:). Ma moze ktos spoób rozporowadzenia wody z tego filtra po akwa, zeby nie robił takiego zamieszania w 1 miejscu, bo wydaje mi sie że płoszy ryby? Jako kubelkowy pracuje Tetratec1200.

Opublikowano

Myślałeś o deszczowni? To chyba najlepszy sposób na to aby nie robić w akwa pralki, a dodatkowo zanurzona sprawia że ruch wody jest jeszcze mniejszy.

Opublikowano

Tak właśnie myślałem o deszczowni, ale jak podłaczyć deszczownie od Tetry do Weipo, robił któs taki manewr?? Mam jeszcze pytanie czy filtr ma chodzić na maksa swoich obrotów 24h/dobe??

Opublikowano

Co do głośności to daj mu jeszcze pare dni jak terochę się wirnik zabrudzi to będzie ciszej - dbaj tez o odpowietrzenie filtra bo jak zsostna jakieś bąble to tez bardziej burczy.

Filtr możesz oczywiście troche przykecić nie musi on chodzic na max ale napewno nie tak że będziesz to robił ciągle tzn na dzień odkręcał a na noc domykał bo to ihmo bez sensu. dopuki nie zrobisz jakiegoś rozpraszacza/dzeszczownicy a uważasz że prąd wody jest zbyt duży to możesz domknąć przepływ ale radziłbym ci zrobić rozpraszanie wody i niech chodzi na 100%

Co do podłączenia to już Twoja fantazja i kombinuj, wybór węzy róznych i rózniastych oraz kształtek PCV + ewentualnie silikon jest wystarczjący aby coś takiego zmajstrować.

Opublikowano

Mam akwa 200 L i weipro 1500, zeczywiscie filtr chodzi glosno ale tylko przez pierwsze pare dni, pozniej cichnie. U mnie chodzi normalnie bez deszczowni i nie robi az takiej wielkiej pralki :) Przykrecilem go do polowy. Filtr jest o niebo lepszy od aquaszuta 1000 :)

Opublikowano

ja mam weipro 3500 (swoja droga ladnie dmucha) z ta glosnoscia to pewnie Ci sie zapowietrzyl (natomiast jesli chodzi o deszczownie to ja juz probowalem i nigdzie nie bylo w sklepach, nawet podobno nie ma deszczowni oryginalnych weipro i sam sobie zrobilem z rurek pcv ;)

pozdrawiam

Opublikowano
U mnie chodzi normalnie bez deszczowni i nie robi az takiej wielkiej pralki :) Przykrecilem go do polowy.

Bez przykręcenia to by ci piach po drugiej stronie akwa mieszał :wink::D

Opublikowano
U mnie chodzi normalnie bez deszczowni i nie robi az takiej wielkiej pralki :) Przykrecilem go do polowy.

Bez przykręcenia to by ci piach po drugiej stronie akwa mieszał :wink::D

Przynajmniej dobrze czysci :D