-
Recently Browsing 0 members
- No registered users viewing this page.
-
Cześć, Malawi mam od ponad roku. 240L wrzucone koło 20 małych, i tak sobie urosły, bo nie spodziewałem się że mimo bójek nie będą się "redukować" i populacja się nie zmniejszy. Pojawiły się również małe więc trzeba będzie mocno zredukować obsadę. Ale do sedna... Jak pysie podrosły to mocno potrafią zmienić wystrój piasku w baniaku. Na pierwszym planie piach dość mocno został spietrowany i w niższych warstwach piach robi się ciemny. Przez strefy beztlenowe? Przekopać to i wyczyścić czy już za późno i czeka mnie więcej roboty?
-
Dziękuję za rady Piasek jednak wjedzie nowy, kamienie w większości też, filtr z wkładami zostaje stary. 2 ampułki prodibio kupione, w weekend będzie działane
-
By TOMEKSIEDLCE · Posted
U ciebie dopiero zaczął cykl azotowy ,musisz poczekać aż wszystko się ustabilizuje ,no trochę musisz uzbroić cierpliwość .. -
Pytanie - czy poniższe wyniki kropelek JBL znaczą, że cykl już "zaskakuje" - mam 9 dzień od zalania? Jeśli tak, to czy mógłbym wprowadzić pierwsze życie w postaci kilku slimaków Helmet, by zajęły się glonami i zacząłby być dostarczany amonik w natualnej postaci? Skoki: - NO2 wystrzeliło na 0,6 - NO3 wystrzeliło na 15 reszta parametrów z małymi wachaniami: - NH4/3 cały czas 0 (test się wybarwia, ale poniżej skali, dąży do 0) - GH 9 - KH 7 - PH 8,0 - PO 0 (wybarwia się, ale ponizej skali, dąży do 0) - mS 536 Glony jak widac na zdjęciach ostro rosną, od wczoraj przestałem świecić - tyle co światło dzienne plus czasami nocne by sobie popatrzeć co się dzieje w zbiorniku
-
@Bezprym nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale tak, róg kaseciaka z zasysem po będzie dolegał do rogu akwarium. Dzięki za uwagę, planuję co prawda w większości piasek 0,8-1,6 wymieszany ze żwirkiem 1-3 w proporcji ok. 2:1, ale wezmę to pod rozwagę, bo chciałem zrobić kaseciak właśnie 10 cm nad dnem. 👍
-
Czy dobrze widzę zasysem będzie dolegał do scianki? Jeśli kaseciak będzie 10 cm nad dnem na bank będzie zaciągał ci piasek,u mnie tak jest i myślę już nad skróceniem go.
-
@Andrzej Głuszyca Andrzeju, i tak będzie zabudowany tłem strukturalnym mniej więcej w ten sposób, a stwierdziłem, że w tak długiej lufie łatwiej będzie widać zbierający się syf. 🙂
-
Tak jak pisze Andrzej. Powtarzam się, ale znam osobę, która co tydzień robi podmiany 80% wody. Na niektórych niemieckich filmach właścicieli zbiorników "ala malawi" można zobaczyć, że robią podobnie. Jedyna ważna rzecz to aby w świeżej wodzie nie było chloru.
-
Ja bym kupił jednego i falownik. Na górę górnego kosza dał bym cienką watę.
-
-
Topics
-
Images
Recommended Posts