Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ja zrobiłem na akwa 200x60 z 10 mm płyty pcv,powiem tak przy takiej długosci trzeba dac jakies poprzeczne wzmocniena na wieku bo mi lekko sie wygieło do srodka,z 8mm było by pewnie jeszcze gorzej.

Zakładke dałem 20 mm i to za mało zeby zakryc linie wody pokrywa konczy mi sie rowno ze wzmocnieniami,lepiej dac te 30 mm miejsca na swietlówki tak duzo nie trzeba zostawiac

Opublikowano

Tak wszystko robiłem z 10 mm,moim zdaniem stabilniejsze sie wydaje,docieli super nic nie musiałem szlifowac czy poprawiać,pokrywe robiłem jakies 3 godziny plus na drugi dzien oklejanie najgorsza robota łatwo nie było dobrze we dwóch to robic,chyab ze ktos ma w prawe w tym ja nie bardzo,ale dałem rade

Co do dzielenia pokrywy to chyba lepiej nie

Opublikowano

Ja robilem troszke inaczej

Ramę zrobiłem z pcv 10mm a wierzchnia warstwę 3mm ale juz z czarnego pcv co skleilem razem a od srodka dalem wzmocnienia tez z 3mm Pokrywe mam z 6mm Ach mam 4 wzmocnienia poprzeczne na ktorych opiera sie pokrywa i nic sie jak na razie nie wygina

Opublikowano

Mam pokrywę 150cm długości z 10 mm pcv i powiem, że jest dość elastyczna do wzmocnienia wykorzystałem kątownik aluminiowy na tyle pokrywy ( wieka). Z tym, że ja mam dzieloną po długości. Przy 170 cm zrób dzieloną lub na wieko zastosuj twarde pcv. Moja pokrywa ma wysokość 12 cm z czego wnętrze pokrywy ma 6,5 cm + 1 cm grubość pokrywy. Czyli zachodzi mi na akwarium prawie 4,5 cm. Prawie bo jeszcze uszczelka troszkę podniosła pokrywę i tak mam wrażenie, że mogła zachodzić bardziej.

Opublikowano

elementy zamówione. Czas na kompletowanie elektroniki, nastawiam się na świetlówki t5. Z przodu 54W i 115cm długości naturalne światło, z tyłu 2x24W i 55cm długości wybarwiające. Pytanie odnośnie pozostałych części typu stateczniki itp. Kompletujecie je osobno czy też może są jakieś zestawy np gotowe belki ? I co w ogóle byście polecili. Chcę uruchamiać przód i tył osobno

Opublikowano

Jeśli takie rozwiązanie, to dwa stateczniki 1x54W + 1x(2x24W), no chyba że chciałbyś te dwie świetlówki 24W też rozdzielić, to wtedy trzeba by było trzy stateczniki. Osobiście zaopatrywałem się w http://atti.pl/lighting/, dobry wybór i doradztwo, szybka realizacja zamówienia.

Aha i polecam przejrzeć dział oświetlenie

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Żeby nie zakładać nowych tematów napiszę tu.Jeśli jest ktoś kto jest zainteresowany pokrywą z pcv a nie ma źródła do tego polecam P.Marzenę z Wrocka ;) Po przeszperaniu tematów znalazłem kontakt napisałem , odp dostałem prawie że od razu. Dziś dostałem e maila że zostało wysłane. Wszystko trwa około tyg.

[102] Malawi