Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
...musisz dać trochę czasu ( kilka dni). Ciekawy jestem ile wynosi u Ciebie TWW? Przy następnej podmianie dodaj 3-4 łyżeczki sody. Nie śpiesz się tak bardzo...Przy tym PH co masz jest jeszcze bezpiecznie. A grys musi mieć trochę czasu aby zadziałać.

...jak masz niskie TWW to ciężko ponieść pH..ale wtedy soda i grys zrobią swoje.

Czyli na razie nic nie sypać żadnej sody i ph plus i poczekać co się będzie działo. Co czwartek robię podmianki więc poczekać do podmianki i wtedy soli dosypać?? Tylko ile tej soli sypnąć??

Opublikowano

...nie soli a sody oczyszczonej czyli takiej zwykłej za kilkadziesiąt groszy torebka w każdym sklepie spożywczym.Mniej więcej jedna łyżeczka na 100l podnosi TWW o około 2 stopnie niemieckie i jednocześnie pH. Ale w Twoim przypadku możesz dać 4 łyżeczki spokojnie.

..na pewno nie przedawkujesz..Co najwyżej na jakiś rurkach czy mechaniku zrobi się biały nalot który i tak zniknie:)

..ilość sody wyczujesz po pierwszej dawce. Jak będzie mało to dołożysz. Ale sodę rozpuść najpierw i dolej z wodą którą będziesz dolewał.

Opublikowano

Wiem wiem spokojnie sodę też mam w domu. Czyli mówisz żeby poczekać aż do podmianki wody czyli do czwartku. A jakbym dziś spuścił ze 2 wiadra po 15 litrów i dodał tej sody,czy lepiej poczekać do czwartku nie tak od razu.

Opublikowano
..poczekaj spokojnie do czwartku. A jak wlejesz sodę to mierz parametry na drugi dzień. W każdym bądź razie nie mierz ich pięć minut po wlaniu:)

Witaj dzis zrobilem podmianke i dosypalem prawie cale opakowanie sody bylo to kolo godziny 16 przed chwilka mierzylem ph i znow w miejscu nie podnioslo sie wogole. Co radzisz zmierzyc jeszcze jutro i jak cos to dosypac jeszcze sody juz nie wiem sam co zrobic bo wogole sie nie podnosi. Moze testy jakies chybione ale mierze drugim na ph tym 6-10 i tez pokazuje ze nie wzroslo. Masz jakies rady.

Opublikowano

....powiem Ci szczerze ,że jest to bardzo dziwny przypadek:) Najczęściej są problemy z obniżeniem pH ( inny biotop) a nie z podniesieniem:) Brakuje mi alternatywy w stosunku do tego co zrobiłeś bo tak naprawdę to są bardzo ( zazwyczaj ) skuteczne sposoby! Nie chcę winy zwalać na ewentualne lipne testy..Hm..ale taki wniosek mi się nasuwa... Może jeszcze któryś z kolegów pomoże jeżeli spotkał się z podobną sytuacją ? Niektórzy wkładają do akwarium dużo kamieni wapiennych , muszli , do kubełka zmielone muszle , grys i są efekty.Ale po tym co zrobiłeś też powinny być..Zastanawia mnie ,że nawet po jednym opakowaniu(!) twardość wody a tym samy pH nawet nie drgnęła! Jak będziesz dziś robił pomiary to napisz.

Opublikowano

Ja lałem pH plusa 15 ml na 20 l wody żeby podnieś pH z 7,4 na 7,9 i do tego dodawałem dwie łyżki soli Azoo. Więc dużo więcej niż zaleca producent. W tej chwili odpuściłem sobie firmę Azoo i stosuje zwykłą sodę, ok 2 ml na 20l. wody daje ten sam efekt. Skoro nie widać różnicy .....

Opublikowano
....powiem Ci szczerze ,że jest to bardzo dziwny przypadek:) .

Andrzej nie mam czasu się włączyć w temat bo walczę w innych tematach ale to nie jest dziwny przypadek.

Z mojej korespondencji z acerem wynika że dotychczas władował do baniaka

1/ Azoo pH Plus - całą lub część butelki nie wiem jaką bo są dwie pojemności ale obie o wiele wiele za dużo na ten baniak

2/ Azoo African Cichilid Mineral Salt - nie wiem czy całą pakę 600gram czy tylko część i ile

3/ Teraz wsypał opakowanie sody spożywczej.

Dziwne że jeszcze ryby żyją.

IMHO tam pokończyły się wszystkie skale testów.

Zacznijcie wszystko od początku i pomiarów kranówy bo z pomiarem pH też miał problemy. Lał tyle kropelek by mu się kolor zgadzał.

Opublikowano
Zacznijcie wszystko od początku i pomiarów kranówy bo z pomiarem pH też miał problemy. Lał tyle kropelek by mu się kolor zgadzał.

.....ja tak naprawdę już zgłupiałem:) Zakładam ,że acer prawidłowo dokonuje pomiarów nie dopasowując ilości kropelek do koloru:) A wnioski jakie mi się nasunęły to takie ,że coś nie tak jest z testami albo tak jak mówisz z ich wykonaniem..Azoo pH plus i sól dawał na raty i to pewnie uchroniło ryby przed katastrofą...Bo nawet tak na chłopski rozum..tam jest tyle dodane chemii,że powinno coś przynajmniej drgnąć..Hm..może jest ( a jest to bardzo prawdopodobne) ,że już skali tak naprawdę brakuje..Mam nadzieję ,ze jak się tu pojawi to ujawni nam sposób wykonania testów i być może tam jest "pies pogrzebany"...

..ja rozumiem ,że sól mogła nie zadziałać ( nigdy jej nie używałem to nie wypowiadam się o niej)..ale soda zawsze u mnie zdawała egzamin..I nie wierzę w to ,że nie podniosła TWW a tym samy pH bo inaczej się nie da:)

Zobaczymy jak kolega się pojawi to może coś więcej nam ujawni:)

Opublikowano

ja używałem obu i oba bardzo silnie działają.

Z wody RO robiłem Malawi - wychodziła super.

Może kiedyś kolegów namówię do rezygnacji z sody spożywczej na rzecz soli Malawi.

Tak jak rózni je cena tak też i składniki.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
    • Jest normalnie garaż ogrzewany 😉 Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć 😁
    • Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem 🙂 
    • @yaro rozumiem co masz na myśli. Ja kończę w maju dopiero 40 lat, aktywny fizycznie jestem w miarę więc nie będzie chyba problemów Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu podczas składania rurek, korpusów, kolanek na sucho bez klejenia, więc zawsze będzie można zrobić jakieś korekty  To akwarium planuje mieć najdłużej do 4-5 lat ponieważ za około tyle, będę robił remont całego salonu, kuchni, jadalni i zbiornik będzie budowany na cala ścianę. Już mam to zaplanowane i dogadane z moją kobietą. Zbiornik ma mieć wymiary 384 x 100 x100 (3840 litrów brutto) Dwiema szybami, frontowa i jedna boczna. Możliwe że będzie głębsze i wyższe ale to zależy ile miejsca będzie po usunięciu kawałka ściany w kuchni  Moja kobieta mnie kocha ale ma mnie już dość czasami xD I tak się dziwie że jeszcze ze mną jest   Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje   Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ???  Ale ogólnie rozwiązanie tego narurowca jest ok ? Pozdrawiam i miłego dnia    
    • To dorzucę tylko jedno, Dlaczego zrezygnowałem z narurowców pod akwarium na rzecz kubełków? Szlak trafiał mnie gdy musiałem leżeć ba podłodze by odkręcać co tydzień korpusy. Sprawdź sobie ile miejsca będziesz miał jeśli chodzi o dostęp do korpusów, bo o ile wymiana raz na jakiś czas jak w przypadku kubełków jest do akceptacji, to cotygodniowe ćwiczenia gimnastyczne w szafce mnie osłabiały. Wróciłem do narurowca gdy mogłem go zamontować w piwnicy i wymieniać wkłady na stojąco.
    • Witam. Przespałem się z tym tematem i zrobiłem dzisiaj w pracy mały test. Mianowicie, zastosowanie kolanek 45 stopni spowoduje ze sam narurowiec będzie bardzo ale to bardzo długi. Mówię tu o zastosowaniu kolanek 45 stopni w zasadzie wszędzie, przed korpusami i za nimi. Tak jak na pierwszym i drugim rysunku. Gdzie nie było by praktycznie nigdzie rurek prostopadle, tylko po skosie ewentualnie równolegle. Test zrobiony ale niestety nie mogłem tego nagrać bo nie mogę używać telefonu w pracy za bardzo. Sprawdziliśmy jak woda grawitacyjnie przepływała przez kilka rurek i kolanek 45 stopni, co prawda bez korpusów do pojemnika i to samo zrobiliśmy na kolankach 90 stopni. Zbudowaliśmy podobne do siebie konstrukcje. Tak więc woda lepiej przepływa na kolankach 45 stopni, pojemnik 50 litrów napełnił się szybciej o około 2-3 sekundy. Czy to rzetelny test? Ciężko stwierdzić ponieważ nic nie robiło oporu dla tej wody. Tak czy siak jest jeden problem i to nie mały, zbudowanie całego narurowca w ten sposób, to braknie mi salonu na niego. Niestety wyszedłby dosyć długi. Po takiej krótkiej aranżacji tych rurek ten na kolankach 45 stopni już odstawał o kilka dobrych centymetrów a co dopiero na całym systemie.  Dodam tylko że rurki były stalowe średnica wewnętrzna 25mm, bo pcv nie mamy u mnie w pracy ale zawory kolanka itp. wszystko było.  Wiec pozostaje zbudowanie narurowca tradycyjną metodą.  Chociaż w pewnych miejscach zastosowałbym kolanka 45 stopni. To mój najnowszy prototyp narurowca z dwoma wlotami, z jednej strony rzecz jasna. Sugerowałem się tematami od @rekawiczka @stan @aurban6 i oczywiście nie ujmując nikomu innemu bo każdy dołożył przysłowiowego grosza swojej wiedzy W najbliższym czasie trzeba pospawać stelaż pod akwarium i później zbudować filtracje Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do ostatecznego myślę już rysunku to wysłucham z chęcią Pozdrawiam.
    • @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.