Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze Kolega eljot12 prawi :-) Ja wprawdzie "siknąłem" 120 ml, a nie 200 ml, ale o tym co się działo w moim zbiorniku możesz poczytać w wątku:


http://forum.klub-malawi.pl/start-baniaka-prodibio-biodigest-t18756.html


Ja po 5 dniach delikatnych podmianek (każda podmianka po 20 litrów wody - czyli niecałe 10% bo wody do zbiornika zmieściło się 212 litrów) i 1 dniu przerwy zrobiłem dzisiaj testy, które wykazały, że zbiłem NO2 z poziomu poza skalą (test JBL) do 0,025 mg/l, a NO3 z poziomu powyżej 100 mg/l (test Sera) do wartości pomiędzy 25 mg/l - 50 mg/l (ale kolor bliżej 25 aniżeli 50).

Przed pierwszą podmianką stężenie NH4 było poniżej 0,05 mg/l (najniższa wartość na teście), a w dniu dzisiejszym odnotowałem taką samą wartość.

Opublikowano

Sorry za double posta. UPDATE: Przez podmianki udało mi się zbić do 7 nh3. Przyniosłem dziś wode z dojrzałego akwa wypłukałem w niej gąbki i wlałem wodę. Da to coś? Dzięki


Dodam że zauważyłem białe nitki i zielona maź jakby glony.


Te białe nitki mnie martwią. Dla zainteresowanych zrobiłem zdjęcie. (Uwaga duża rozdzielczość)

http://i39.tinypic.com/10rmjnt.jpg

Opublikowano

Te nitki wyglądają jak odchody nie masz tam jakichś ślimaków? Pozostaje czekać bez ryb w akwa nie musisz się spieszyć :). Możesz co drugi dzień podmieniać 10% wody tak aby po zamknięciu cyklu NO3 nie było większe niż 20.

Opublikowano

Zachowaj kilka ampułek biodigestu i wlej przed wpuszczeniem obsady (oczywiście wpuszczaj po zamknięciu cyklu) Nie wiem po co dodawałeś moczu mając glonojady jako ryby startowe.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.