Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze Kolega eljot12 prawi :-) Ja wprawdzie "siknąłem" 120 ml, a nie 200 ml, ale o tym co się działo w moim zbiorniku możesz poczytać w wątku:

http://forum.klub-malawi.pl/start-baniaka-prodibio-biodigest-t18756.html

Ja po 5 dniach delikatnych podmianek (każda podmianka po 20 litrów wody - czyli niecałe 10% bo wody do zbiornika zmieściło się 212 litrów) i 1 dniu przerwy zrobiłem dzisiaj testy, które wykazały, że zbiłem NO2 z poziomu poza skalą (test JBL) do 0,025 mg/l, a NO3 z poziomu powyżej 100 mg/l (test Sera) do wartości pomiędzy 25 mg/l - 50 mg/l (ale kolor bliżej 25 aniżeli 50).

Przed pierwszą podmianką stężenie NH4 było poniżej 0,05 mg/l (najniższa wartość na teście), a w dniu dzisiejszym odnotowałem taką samą wartość.

Opublikowano

Sorry za double posta. UPDATE: Przez podmianki udało mi się zbić do 7 nh3. Przyniosłem dziś wode z dojrzałego akwa wypłukałem w niej gąbki i wlałem wodę. Da to coś? Dzięki

Dodam że zauważyłem białe nitki i zielona maź jakby glony.

Te białe nitki mnie martwią. Dla zainteresowanych zrobiłem zdjęcie. (Uwaga duża rozdzielczość)

http://i39.tinypic.com/10rmjnt.jpg

Opublikowano

Te nitki wyglądają jak odchody nie masz tam jakichś ślimaków? Pozostaje czekać bez ryb w akwa nie musisz się spieszyć :). Możesz co drugi dzień podmieniać 10% wody tak aby po zamknięciu cyklu NO3 nie było większe niż 20.

Opublikowano

Zachowaj kilka ampułek biodigestu i wlej przed wpuszczeniem obsady (oczywiście wpuszczaj po zamknięciu cyklu) Nie wiem po co dodawałeś moczu mając glonojady jako ryby startowe.