Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja nie mam grzałki! Tzn. mam ale nie w akwarium, a w szafce.

Temperaturę mam stabilną 27-28 st.C (wahanie 1 st w ciągu 48h to raczej nie problem). Taką temperaturę miałem także podczas "fali mrozów" gdzie w domu robiło się trochę chłodniej niż zwykle. Zastanawia mnie raczej fakt jak to będzie latem. Zaczynam powoli sądzić, że grzałka jest zbędnym elementem wyposażenia w akwarium o ile mamy stałą i stabilną temperaturę w pomieszczeniu i nie kombinujemy ciągle ze zmianą oświetlenia. Według mnie akwaria z pokrywami i zamontowanym w nich oświetleniem spełniają funkcję grzania (co innego przy akwariach odkrytych ale o tym niech się wypowiedzą Ci którzy takie mają)

Opublikowano

Ja w takim samym zbiorniku tj. 300 l (120x50x50) mam grzałkę firmy Atman at-300W http://www.jkanimals.pl/sklep/index.php?p2026,grzalka-z-termostatem-atman-at-300w-szklo-krysztalowe-akwarium-250-300l-14056 (grzałka jest dedykowana do zbiorników o pojemności 250-300 litrów).

Wprawdzie grzałki używam w akwarium od niecałych trzech tygodni, niemniej jednak bardzo jestem zadowolony z zakupu (poprzednio używałem grzałki Tronic firmy Hagen i odnotowywałem dość znaczne skoki temperatury, a tutaj na drugi dzień po podłączeniu tylko raz skorygowałem ustawienie temperatury na termostacie i w akwarium mam stałą temperaturę). Grzałka w moim przypadku jest niezbędna, gdyż temperatura otoczenia oscyluje w granicach 19 stopni C.

Dodatkowym atutem jest cena, gdyż koszt takiej grzałki kształuje się w granicach 40 złotych. Polecam :-)