Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

zrobiłem sobie denitryfikator z węża 1/2" o długości około 30m podlączony jest do filtra zewnętrznego JBL E901.

W akwarium woda ma NO3 w granicach do 50mg/l

Po wlaniu wielu litrów wody (przepłukaniu węża gorącą wodą z kranu, przepłykałem do wodą z akwarium - pełny przepływ z filtra przez wąż. Potrząsałem wielokrotnie, stukałem, żeby wyszło całe powietrze. Potem na złączce rozłączyłem na chwile i wsypałem cukier.... troszkę na końcówce łyżeczki od herbaty i wlałem odrobinę DENITROLU.

Po 3 dniach zbadałem wynik z węża - puściłem odrobinę wody delikatnym kapaniem. Wyszło około 80mg/l.

Przepłukałem wąż i znowu dosypałem odrobinę cukru. Po trzech dniach puściłem delikatnie przepływ i zbadałem NO3. Wyszło 120mg/l.

Czy coś robię nie tak? czy muszę jeszcze czekać aż NO3 wyniesie 0??

Opublikowano

Możliwe że dałeś za dużo cukru powinno się dać kilka ziarenek i w taki sposób by ów ziarenka osiadły w środku filtra.

Spróbować możesz z wódką ponoć szybciej na niej startuje.

Ja swój startowałem bez żadnych pożywek, ciężko taki filtr odpalić ale jak go wyregulujesz to naprawdę wart zachodu

Opublikowano
Możliwe że dałeś za dużo cukru powinno się dać kilka ziarenek i w taki sposób by ów ziarenka osiadły w środku filtra.

Hej

mój wąż to dwa kawałki: pierwszy od kubełka to 10m, a drugi 20m. Z cukrem mogłem rzeczywiście przesadzić.... nie wiedziałem, że ilość ma znaczenie.

Wsypałem tak może ze 200 ziarek... na łyżeczce od herbaty (na tym węższym końcu) było tak z 0,5 cm

Jak dolać teraz wódeczkę?

Filtr stoi.

slavio

Opublikowano

Odpalasz go na dojrzałym akwa?

Jeśli tak to przepłucz wąż zamknij go na tak długo aż zbije no3, u niektórych zaskakuje po 3 dniach u innych po kilkunastu.

Opublikowano
Odpalasz go na dojrzałym akwa?

Jeśli tak to przepłucz wąż zamknij go na tak długo aż zbije no3, u niektórych zaskakuje po 3 dniach u innych po kilkunastu.

zrobiłem jak piszesz... teraz drugie 3 dni jest zamknięty. W między czasie (po trzech dniach) przepłukiwałem wąż i dosypałem cukru. Zobaczę za kilka dni.

dzięki za natychmiastowe porady

może trzeba jeszcze raz przepłukać zeby usunąć nadmiar cukry....????

Opublikowano

12 lutego spuścilem wolnym strumyczkiem 4l wody, żeby przepłukać nadmiar cukru.

dzisiaj jest już znacznie mniej NO3. Test wykazał przedział pomiędzy 20 a 30mg/l

mam nadzieję, że po ciężkim początku uda mi się to uruchomić

pozdrawiam

Opublikowano

Najtrudniejsze na początku

widziałem że korzystasz z artykułu opracowanego przez Przemo, jak zastosujesz się do jego wskazówek to wszystko będzie hulać jak należy

powodzenia

Opublikowano
Najtrudniejsze na początku

nie wiedziałem, że aż tak trudne będzie,

widziałem że korzystasz z artykułu opracowanego przez Przemo,

czytałem. część wykorzystałem. Inaczej rozwiązałem kwestię końcówki węża 1/2".

jak zastosujesz się do jego wskazówek to wszystko będzie hulać jak należy

Fajnie stosować podpowiedzi kolegów, ale u [Przemo] NO3 po 3 dniach było równe zero, a u mnie dużo dużo więcej, Niestety nie znalazłem tam rozwiązania

powodzenia

nie dziękuję

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie czy macie jakieś pomysły jak skutecznie zwiekszyć wydajność denitratora rurowego? Woda na wylocie jest No3=0 wiec to znak ze zaskoczylo :) natomiast martwi mnie mala wydajnosc okolo 3,5 l na dobe. Czy jest jakis sposob na podniesienie wydajnosci?

Opublikowano
Panowie czy macie jakieś pomysły jak skutecznie zwiekszyć wydajność denitratora rurowego? Woda na wylocie jest No3=0 wiec to znak ze zaskoczylo :) natomiast martwi mnie mala wydajnosc okolo 3,5 l na dobe. Czy jest jakis sposob na podniesienie wydajnosci?

hej

napisz jakie masz NO3 w akwarium, jaki zastosowałeś wąż i o jakiej długości

Jak masz NO3 to zwiększaj co pewien czas przepływ o 50 - 60% tak jak jest napisane na tej stronie http://pieczatki-wizytowki.pl/denitryfikator/

Ja mam u siebie np. 34m 1/2" i mam już 34 l/dobę.... niedługo skończy się NO3 w akwarium

slavio