Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak ja to rozwiązałem widac na moim filmiku o podmianie wody - tam trochę opisuję stelaż... znajdziecie na kanale YT w podpisie...

natomiast nóżkom mówię nie, bo:

- lubię niski stelaż, który sam w sobie daje mało miejsca na dostęp (u mnie prześwit między belkami 49cm), nóżki dodatkowo zabrałyby mi miejsce

- lubię sumpy - nóżki i poziomowanie nimi skutecznie przeszkadzałyby najważniejszej rzeczy pod blatem, sumpowi

- u mnie żadna woda się nie wylewa, a jak się wyleje to mam zaprojektowany przewiew pod sumpem 1cm i elegancko wysycha/można dosuszyć w razie wu

- mam równą podłogę i równy stelaż ;)

- nie taszczę nigdzie baniaka :lol:

ale każdy niech robi jak lubi ;) powodzenia

Opublikowano

Całość to prostopadłościan, gdzie długie odcinki to kantówki 6x5x200 sztuk 4. Do tego dołożyłem poprzeczki na każdej ściance łącznie z blatem i podłogą również z kantówek, ale 4x5. Plecy to płyta osb 18mm. Boki, podłoga, blat "obite" płytą meblową i do tego drzwiczki. Co do konstrukcji, to poprzeczki są wklejone na zastrzały pomiędzy długie odcinki co 50cm, przy czym na środku są podwójnie wklejone. Od spodu dodatkowo każda z poprzeczek wzmocniona jest na blaszki. Bardzo solidna konstrukcja i wytrzymałaby na pewno duużo większy ciężar niż w tej chwili. Postaram się zrobić jakiś rysunek i zdjęcie calości. Jakby co to pytaj.

Pozdrawiam

...

Dopiero teraz udało mi się coś tam naszkicować.

http://imageshack.us/photo/my-images/560/rysunekj.jpg/

Zdjęcie wstawie wieczorem.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie

Pozwólcie, że przyłącze się do tematu z moim pytaniem. Mam również niewielki problem ze stelażem pod baniaczek. Okazyjnie kupiłem akwarium o wymiarach 145x55x75 jest to model o nazwie R9 S1380GM (wystarczy wpisać w google) i mam takie pytanie: Czy profil stalowy 30x30x3 wystarczy do podtrzymania takiego akwarium? Stelaż standardowy 3 sześciany do kupy(około 70x55). Jak myślicie ?