Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam do was pytanie czy można by zaryzykować i wpuścić do obecnej obsady która składa się z :

Pseudotropheus Saulosi 1+4

Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" 1+2

Elongatus Neon Spot 1+2

Jakiś mały haremik Hongi Sweden:D? Gdy je zobaczyłem to stwierdziłem że muszę je mieć . Lecz nie chciał bym rezygnować z obecnych rybek. W akwarium panuję ogólnie spokój i cisza czasami aż nudą wieje .

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak panuje spokój w akwa to nie ingeruj. O dołożeniu czwartego gatunku zapomnij :( a wymiana jednego gatunku na inny może również oznaczać kłopoty.

Opublikowano

To ja się wahałem czy w swojej 300-tce dwa gatunki to dobre rozwiązanie, a koledze chodzą po głowie aż cztery ;-)

A tak na poważnie, z całym szacunkiem zdrowy_zab, ale wydaje mi się, że nie byłoby przeciwskazań, żeby można było polecić Hongi do akwa o długości 120 cm. Niemniej jednak oczywiście nie do takiej obsady jak ma kolega szczep85, bo raz że ciasno, a dwa że ten Neon Spot to będzie bidny.

Rozważ ponadto szczep85 doprowadzenie maingano i spot'ów do układów haremowych.

Opublikowano
To ja się wahałem czy w swojej 300-tce dwa gatunki to dobre rozwiązanie, a koledze chodzą po głowie aż cztery ;-)

A tak na poważnie, z całym szacunkiem zdrowy_zab, ale wydaje mi się, że nie byłoby przeciwskazań, żeby można było polecić Hongi do akwa o długości 120 cm. Niemniej jednak oczywiście nie do takiej obsady jak ma kolega szczep85, bo raz że ciasno, a dwa że ten Neon Spot to będzie bidny.

Rozważ ponadto szczep85 doprowadzenie maingano i spot'ów do układów haremowych.

Będę się starał lecz znalezienie samic tych gatunków nie jest łatwą sprawą :-( ile samic powinno być 4 czy 5? a kupować małe i czekać i nie daj boże oddawać i robić przy okazji demolkę akwarium aby je odłowić to mi się nie uśmiecha .

Opublikowano

Jeszcze raz napiszę jak masz z spokój w akwa to nic nie dodawaj (chyba że samice spota i maingano są zbyt "eksploatowane" :)) . Dodanie nawet samic może spowodować zachwianie hierarchii i walki. Znając życie z czasem pojawią się jakieś młode którym udało się przeżyć i jest szansa że w naturalny sposób haremy się uzupełnią (kazirodztwo choć nie wskazane to jednak w przyrodzie występuje :))

Opublikowano
Jeszcze raz napiszę jak masz z spokój w akwa to nic nie dodawaj (chyba że samice spota i maingano są zbyt "eksploatowane" :smile:) . Dodanie nawet samic może spowodować zachwianie hierarchii i walki. Znając życie z czasem pojawią się jakieś młode którym udało się przeżyć i jest szansa że w naturalny sposób haremy się uzupełnią (kazirodztwo choć nie wskazane to jednak w przyrodzie występuje :smile:)

eljot12 ma rację jak jest spokój to nic nie dokładać.

Pytanie do Post_Mortem: masz maingano w akwarium, hodowałeś??

Czasem lepiej miec układ 1+2 u tych ryb a nawet 1+1, wiem z doświadczenia z układu 2+5 zostało u mnie 1+2. te ryby raczej nie lubia towarzystwa swojego gatunku, samce i samice walczą, w większym akwarium można spróbować z układem z większą liczba samic ( tak wynika z moich obserwacji).