Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opiszę wam jaki przypadek mnie spotkał. Zbiornik 200x60x50, więc trochę miejsca jest, ale jak się okazało, to miejsce jest tylko dla jednego (+1)

W zbiorniku mieszkają:

- Aulonocara Fire Fish 1+2

- Protomelas taeniolatus 1+2

- Copadichromis mbenji 1+1

- Copadichromis borleyi 1+1

Wszystko to dorosłe ryby

Do tej pory, a mieszkają już ze sobą 5 miesięcy było ok. każdy miał swój rewir, były małe gonitwy, przepychanki ale ogólnie wszystko grało, do czasu...

Do czasu kiedy to samiczka - Copadichromis borleyi zaczęła nosić ikrę, wtedy to jej partner zawładnął całym akwa, pozwala swojej samiczce trochę (nie wiele) popływać, pozostali zbici w kupę, w rogu akwarium wegetują już od tygodnia. Wyskakują tylko podjeść i wracają do kąta. A on boharer pływa po całym akwa i jeżeli ktoś się ruszy zostaje przegoniony z powrotem.

Ciekawe kiedy mu przejdzie i czy to normalne? do tego stopnia.

Opublikowano

Jest szansa że to testosteron rozpiera chłopa po pierwszym tarle, powinien się uspokoić. Z tego co zauważyłem u swoich "młodzieńców", to z czasem tarła były spokojniejsze (tyle że to głównie mbuna).

Opublikowano

Ja mam taki sam problem ale z samicą Saulosi. Na początku samiec rządził ale od pewnego czasu samica przejęła władzę nad całym baniakiem i goni wszystkich w kąt, samiec próbował się stawiać ale coś marny z niego facet i uległ nie wiem co może być przyczyną tak agresywnej samicy. Dodam też ze rybki maja ponad pół roku

Opublikowano

przytaczane tu przypadki saulosich spotkały swego czasu i mnie... dlatego zmieniłem zdanie o tym gatunku w za małym akwa...

imho borylejce przejdzie - jest największym samcem w baniaku?