Skocz do zawartości

Moje pierwsze akwarium (200L)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy kupuje się filtry używane ? Jest na to jakaś reguła ? Bo szczerze tak patrzac na allegro za nowego 2224 mógłbym mieć używana 2226 :)

Na forum znajdziesz zarówno zwolenników zakupu filtrów nowych, jak i używanych. Ja też swego czasu rozważałem opcję zakupu filtra używanego z tzw. wyższej półki (czyt. Eheim), ale po przeglądnięciu ofert na Allegro odpuściłem sobie (prawdę powiedziawszy odnoszę wrażenie, że z oferowanymi używanymi Eheimami jest tak jak z samochodami zza zachodniej granicy - jest tego dużo, ale IMHO jakość wątpliwa i częstokroć są zdekompletowane, a na zadawane pytania sprzedawcom odnośnie historii użytkowania sprzętu często nie otrzymywałem odpowiedzi). Ktoś zapewne napisze, że cóż z tego, że filtr zdekompletowany, jak przecież można zakupić w markecie ogrodniczym zawory i węże, wymienić uszczelkę i będzie śmigał, ale mimo wszystko uważam, że handlujący nie mają krzty poczciwości oferując w takim stanie filtry. Oczywiście nie twierdzę, że nie można trafić na porządny sprzęt na Allegro, a taką opcję zapewne Ci zarekomenduje kolega Perez666, który - jak wynika z jego postów - w swoich baniakach wykorzystuje Eheim'y z Allegro, ale jeśli jesteś nowicjuszem to może jednak pomyśl o czymś nowym, kompletnym i z instrukcją obsługi :-)

Ja poprzednio używałem Fluvala 305, a teraz w nowym akwa mam Aquaela Unimax 250 i powiem szczerze, że jestem miło zaskoczony nowym nabytkiem. Nie wydaje mi się, żeby ww. sprzęt odbiegał znacząco od Eheima jeśli chodzi o funkcjonalność. Po prostu ma chodzić i filtrować :-)

pozdrawiam

Opublikowano

Spokojnie możesz kupić eheima używanego.Najlepiej z rodziny Classic, 2215 wystarczy.

W sumie kupiłem 4 Eheim classic (używane) i wszystkie działają bez zarzutu.Nawet nie trzeba było wymieniać uszczelki czy wirnika.Wymyć i od razu gotowy do boju :D

Za zaoszczędzone pieniądze kup dobrej jakości ryby z pewnego źródła.

Opublikowano

Niema problemu mogę kupić 2224 nowy. Ale z racji że mam akwarium 240L a ten filtr jest do 250L to wydawało mi się że to troche "na limitach". :) Co sądzicie ? Czy 2224 to dobry wybór ?

Opublikowano
Żadna kaskada nie nadaje się na mechanika.

Trochę nie tak :) nie nadaje się do twojego akwa w mniejszym np. 112l są takie które poradzą sobie spokojnie.

Opublikowano

eljot nie poradzi sobie bo nie będzie miało co wymusić obiegu wody w akwa.

Kaskada i kubeł tego nie zapewnią...no chyba, że do 112l podpiąć kubeł 2000l/h :P